Reagovanje OCSI povodom Konkursa za godišnju nagradu CBCG

Dodajte komentar

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) javno je reagovala na tekst konkursa za godišnju nagradu Centralne banke Crne Gore (CBCG), koji je otvoren do 25. februara 2015.

Regovanje prenosimo u cjelosti:

“U skladu sa jedinstvenim svojstvom bavljenja populacijom crnogroskih studenata u inostranstvu (CSI) i alumnijima, iz Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) je odlučeno da se, ovoga puta javno, reaguje na tekst konkursa za godišnju nagradu Centralne banke Crne Gore (CBCG), nedavno objavljenog na veb stranici navedene institucije, i koji je otvoren do 25. februara 2015. 
 
Povod reagovanja je izmjena Pravilnika o dodjeli godišnje nagrade CBCG koja je implementirana prvi put 2013. godine i kojom se na konkurs više ne mogu  prijaviti državljani Crne Gore koji su u prethodnoj akademskoj godini odbranili diplomski, magistarski ili doktorski rad na nekom od univerziteta u inostranstvu. Iz Organizacije je odlučeno da javno reaguje jer su  naša prethodna reagovanja, upućena 2013. i 2014. guverneru i predstavnicima CBCG, bila zanermarena. 
 
Tekstom konkursa se kao glavni cilj definiše stimulisanje naučne misli i afirmacija mladog i stručnog kadra. 
 
Praviti diskriminaciju prema lokaciji na kojoj su studije završene nasuprot kvalitetu naučnih i istraživačkih publikacija i radova iz navedenih oblasti (bankarstvo, monetarna politika i teorija), ne ide u korist ozbiljnoj instituciji, kao što je CBCG, čiji rad finansiraju svi poreski obveznici u Crnoj Gori i koja u svojim redovima ima veliki broj propadnika CSI alumni populacije.

Ovakva diskriminacija ne ide u korist ni domaćim studentima, zbog jednostavne činjenice da se štite od zdrave konkurencije koju predstavljaju njihove kolege vani, konkurencije koja će napredovanjem procesa evropskih integracija postati sastavni dio njihovih karijera. O kvalitetu konkurencije govore nagrade CBCG dodijeljene prije 2013. godine, gdje su laureati mahom bili nerezidenti, na studijama u inostranstvu, kao i činjenica da prošle godine nije dodijeljena nagrada za najbolji doktorat iz navedenih oblasti. 

U OCSI se vjeruje da je, u maloj državi kao što je Crna Gora, doprinos svakog pojedinca važan za razvoj društva u cjelini. Takođe, u obavezi smo da aktivno stimulišemo i unapređujemo akademski i naučni diskurs u zemlji. Procjene su da nešto manje od 20% CSI populacije (koja van regiona već broji preko 1000 studenata; u regionu skoro četiri puta više) izučava studije ekonomije, finansija, biznisa ili menadžmenta, pa je stoga i razumljivo zbog čega su mnogi naši članovi (OCSI ima 218 registrovanih članova i alumnija) inicirali reakciju na tekst konkursa i zahtijevali ponovno zvanično obraćanje. 

S tim u vezi, OCSI ovim putem upućuje molbu guverneru CBCG gospodinu Milojici Dakiću da stavi na razmatranje revidiranje pomenutog Pravilnika, a time posljedično i ponovno raspisivanje konkursa kojim će biti dozvoljeno i pripadnicima CSI populacije da se takođe, kao državljani Crne Gore, prijave za nagradu, ukoliko zadovoljavaju akademske uslove. Naglašava se da je nužno dati primat kvalitetu kao ključnom kriterijumu, kako na ovom, tako i na svim drugim konkursima za stipendije.
 
Unaprijed cijeneći razumijevanje važnosti ovoga reagovanja i zahtjeva,
 
Aleksandar Jaćimović,
Izvršni direktor OCSI 
[email protected]


NVO “Organizacija Crnogorskih Studenata u Inostranstvu” (OCSI) /
NGO Organization of Montenegrins Studying Abroad (OMSA) 
Petra Šoća I-7/1,
81000 Podgorica, Crna Gora
www.omsa.me

Tel: +382 67 549 972;        + 33 63 40 74 503;
         +382 67 222 121;       + 43 699 18 29 14 64;”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *