Gdje u Evropi cijene stanova rastu, a gdje padaju

Dodajte komentar

Cijene nekretnina za stanovanje u eurozoni porasle su u trećem kvartalu prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2013. za 0,5 posto, a čak 2,3 posto unutar EU, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U odnosu na drugi kvartal taj je porast u eurozoni 0,6 posto, odnosno 1,1 posto u EU. Među njima vodeća je po porastu cijena i Hrvatska, gdje su cijene stanova u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal porasle za 4,7 posto, u Irskoj 6,2 posto, te Letoniji 4,9 posto.

Takav rast u Hrvatskoj nije već duže vrijeme zabilježen. Na kraju 2013. godine zabilježen je rast u iznosu od 0,2 posto, zatim su u prvom kvartalu 2014. pale cijene za 2,7 posto na kvartalnom nivou, odnosno 9,7 posto na godišnjem nivou i tada smo zabilježili najveći pad cijena u EU, da bi u drugom kvartalu porasle za 0,6 posto, te u trećem imali rekordan rast od 4,7 posto.

Najveći pad cijene stanova imale su Slovenija, Rumunija i Malta.

Na godišnjem nivou  najveći rast cijena nekretnina od 15 posto zabilježila je Irska, zatim Estonija sa 13,2 posto, Letonija i Ujedinjeno Kraljevstvo sa 11,7 posto, te Švedska i Litvanija s oko deset posto rasta. Slovenija i na godišnjem nivou ima najveći pad cijena stanova, a slijede Italija i Rumunija.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *