Potrebna pomoć u traženju nafte

Dodajte komentar

Iako su pojedini stručnjaci za svjetske resurse poručivali da bi Crna Gora trebalo da krene u eksploataciju nafte i gasa sama, savjetnik u Privrednoj komori Stanko Zloković ocijenio je da je za taj posao ipak neophodna pomoć stranih investitora.

Strane investicije, potpomognute domaćim znanjem i ambicijama, rekao je on, u ovom poslu bile bi dobitna kombinacija.

– Nema sumnje da bi se uz strane investitore stekli uslovi za eksploataciju nafte i gasa u Jadranskom moru, za koje se zna da imamo. Cijeli taj, vrlo zahtjevan i ozbiljan posao, treba da prati ogromno znanje, ali i domaćih a ne samo stranih stručnjaka. Svako prirodno bogatstvo, pa i ovo, treba da se valorizuje na pravi način znanjem naših stručnjaka, nameću i iskustvom. Uz nove tehnologije nema sumnje da se mogu stvoriti bolji uslovi za život u Crnoj Gori, poručio je Zloković.

On je istakao da fokusiranje na eksploataciju nafte i gasa neće uticati na posvećenost ostalim prirodnim resursima.

Svaki posao mora imati takvu ekonomsku politiku da nikako ne ugrozi drugi. Nerijetko čujemo rasprave da bi eksploatacija nafte i gasa mogla ostaviti negativne posledice na razvoj turizma, međutim, to se neće desiti, naglasio je Zloković.

On je kazao da Crna Gora ima velike energetske potencijale.

U našoj državi nije iskorišćeno oko 70 odsto hidropotencijala. Imamo rezerve u uglju čak 250 tona, dok raspolažemo i sa preko 30 mineralnih sirovina od kojih su četiri obnovljive, dok su ostale neobnovljive, rekao je Zloković. On je istakao da efikasno korišćenje resursa pomaže u čuvanju prosperiteta i rasta tako što će štedjeti sredstva.

Efikasno upravljanje resursima ključni je prioritet za donosioce odluka širom Evrope. Upravljanje prirodnim resursima podrazumijeva brigu o sadašnjosti i budućnosti, kazao je Zloković.

On smatra da treba koristiti energiju vjetra, sunca i biomase.

Crna Gora ima izuzetne predispozicije u prirodnim resursima za drvopreradu, poljoprivredu i proizvodnju građevinskog materijala, zaključio je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *