Kraće skraćeno radno vrijeme – puna plata

Dodajte komentar

Od naredne godine radnici pred penziju u fabrici Boš dizel u Jihlavi moći će da rade skraćeno radno vrijeme, a za punu platu, predviđa novi kolektivni dogovor.

Sindikati su ubijedili menadžment da im se isplati da zadrže starije, osvjedočene radnike, koji možda ne postižu koliko mlađi, ali je njihova prednost u iskustvu, pa od 1. januara uvode novi socijalni program u koji mogu da se prijave svi oni među 4.200 zaposlenih koji za tri godine stiču pravo na penziju.

“Stariji ljudi, kada više na poslu ne stižu odlaze iz fabrika, a to je za nas neprihvatljivo i željeli smo da to riješimo drugačije”, kazao je za današnju Mladu frontu Dnes Roman Benc iz sindikata KOVO.

U program sa skraćenim radnim vremenom i manjim obavezama a uz punu platu naredne godine može da se prijavi oko 70 radnika, a sljedeće 2016. godine već nekoliko stotina.

“Taj socijalni program za koji smo se izborili sličan je programu u Bošovim pogonima u Njemačkoj”, kazao je predsjednik sindikata KOVO u fabrici Ladislav Melihar i naglasio da su to u okviru Češke zaista ekskluzivne pogodnosti za radnike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *