Srbija: Još dvije pobjede nad bankama

Dodajte komentar

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” saopštilo je da su u proteklih deset dana donijete pravosnažne presude protiv Pireus i Unikredit banke. Te banke su, navodi se, jednostrano povećavale kamate na kreditima u otplati.

Dvije banke su tokom 2008-2011. godine jednostranim odlukama, bez ekonomskog i finasijskog obrazloženja, u trenutku kada je referentna kamatna stopa Libor padala, kao i bez saglasnosti klijenata u vidu potpisanih Aneksa, povećavale kamate na kreditima u švajcarskim francima.

Kako se navodi, sud je donio presudu da je ovakvo ponašanje banaka nezakonito, poništio je sporne dijelove ugovora koje upućuju na promjenu poslovne politike banke, kao obrazloženje za korekciju kamate, te će u daljem postupku biti utvrđivani tačni iznosi novca koje će banke morati da vrate uz pripis odgovarajuće zatezne kamate.

Utvrđeno je da se banke nisu pridržavale načela savesnosti i poštenja, kao i načela o jednakosti uzajamnih davanja, sadržanih u Zakonu o obligacionim odnosima. Takođe, ugovorena je neodredivna ugovorna obaveza, kroz mogućnost banke a sama određuje kamatu, što je ništavo takođe po Zakonu o obligacionim odnosima.

Tim odredbama banka su dovele svoje korisnike u neravnopravan položaj, što se kosi sa osnovnim načelima pravnog poretka Srbije. Do sada je donijeto ukupno pet pravosnažnih presuda protiv banaka po istom osnovu, više od 50 prvostepenih presuda, a preko Organizacije Efektiva se u ovom trenutku vodi još oko 1.000 sporova po istom osnovu.

Donijete su i tri prvostepene presude u kojima su poništeni cijeli ugovori o kreditu i gdje je sud zabranio bankama da prodaju založene nepokretnosti.

Ove presude su jako bitne za uspostavljanje ravnoteže između banaka i korisnika, a novčana sredstva koje banke moraju da vrate građanima će biti iskorišćena za vraćanje u redovniju otplatu kredita ili umanjivanje glavnog duga.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *