Kosovo može samo da sanja imovinu SFRJ

Dodajte komentar

Ostavinskoj raspravi između republika bivše Jugoslavije se ne nazire kraj, a u ovaj mučan proces sada bi da se uključi i Kosovo, ali stručnjaci tvrde da ta samoproklamovana država nema pravo na podjelu imovine SFRJ.

Nova vlada samoproglašene države baviće se, kako piše prištinska štampa, pitanjem sukcesije i tražiće dio imovine bivše Jugoslavije. Stručnjaci, međutim, tvrde da Kosovo nema pravo na podjelu imovine bivše SFRJ, jer taj proces ne može da se odvija u granicama Srbije, pišu Novosti.

Pošto se sukcesija uspostavlja između suverenih i nezavisnih država i pošto Srbija nije priznala Kosovo i Metohiju kao suverenu i nezavisnu državu, ne može se govoriti o sukcesiji, kaže, za Novosti glavni pravni savjetnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije Rodoljub Etinski.

Ovo ne znači, međutim, da Beograd i Priština ne mogu da razgovaraju o imovinskim i finansijskim pitanjima u okviru Briselskog procesa. Kosovo i Metohija, kao autonomna pokrajina, može da ima svoju imovinu i može da preuzme odgovarajuće finansijske obaveze.

A profesor Pravnog fakulteta Dejan Popović podsjeća da je pitanje sukcesije riješeno Badinterovom arbitražom kao pitanje odnosa republika bivše SFRJ – Hrvatske, Slovenije, SRJ, Makedonije i BiH. Kosovo nije imalo status republike, već status pokrajine unutar Srbije i ne mogu se primjenjivati pravila sukcesije, kaže on za Novosti.

Popović, koji je bio i član srpskog pregovaračkog tima na pregovorima o Kosovu, u Beču 2006. godine, ističe da ovo pitanje ni tada nije otvarano, već je razgovarano o dugovima i ekonomskim pitanjima koja nemaju veze sa podjelom imovine.

Ni Crna Gora, koja se na referendumu otcijepila od državne zajednice SCG, nije sukcesor bivše Jugoslavije, već je pristala da svoja prava i obaveze stiče na drugi način. Kosovo nije ni u kom slučaju sukcesor SFRJ. I oni su toga svjesni, ali iz političkih razloga pričaće da imaju prava na sukcesiju, navodi sagovornik Novosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *