Pola evropskih banaka na udaru Evropske komisije

Dodajte komentar

Polovina evropskih banaka mogla bi biti primorana odreći se značajnih dijelova tržišta ako evropski parlamentarci prihvate predložene strukturne reforme, pokazale je studija koju je konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC) sprovela za bankarsku lobističku grupu Udruženje za evropska finansijska tržišta (Association for Financial Markets in Europe), piše Financial Times.

Prema studiji bi se čak devet od 18 sistemskih važnih banka za naš region pod pritiskom reformi moglo odreći dijela poslovanja, navodi ovaj list.

Strukturne reforme dio su pokušaja da se uredi upravljanje bankama koje su “prevelike da bi propale”. To obuhvata ograničavanje rizičnih ulaganja i davanje moći regulatoru da spriječi rizične aktivnosti. Banke pokušavaju pritisnuti lorda Jonathana Hilla, evropskog povjerenika za finansijske usluge, da odustane od promjena, odnosno, prema ocjeni banaka, loših zakonskih predloga.

Zagovornici reforme bankarskog sistema smatraju kako treba spriječiti da poreski obveznici pokrivaju gubitke banaka te da će mjere doprinijeti jačanju konkurentnosti u regionu.

Evropska komisija u januaru je predstavila svoj plan za ograničavanje rizičnih aktivnosti banaka, ali zbog protivljenja Francuske, Njemačke i Velike Britanije od tada nije postignut gotovo nikakav napredak na putu da se predlog uobliči u zakon.

Velika Britanija priprema sopstvene mjere za regulisanje investicionih aktivnosti banaka koje posluju s građanima, ali nije sasvim jasno kako se njihov predlog uklapa u širi evropski predlog reformi.

Izvještaj PwC-a, koji bi trebalo da bude objavljen u četvrtak, tvrdi da će predložene mjere kojima se bankama ograničavaju operacije na tržištu stvoriti niz malih, neodrživih banaka koje će se suočiti s visokim troškovima i nedostatkom kapitala. To će, navodi se u izvješću, ugroziti likvidnost na evropskom tržištu i naštetiti ekonomskom rastu.

Dodatni troškovi mogli bi dostići 16 milijardi eura godišnje, dok bi jednokratni trošak reforme iznosio 5,3 milijarde, procjenjuje PwC u izvještaju.

U izvještaju se dalje tvrdi kako su subvencije evropskim bankama pale na nivo koji je statistički beznačajan. Tvrde da je situacija znatno promijenjena u odnosu na vrijeme izbijanja krize. Podaci Evropske komisije pokazuju da u bankama još uvijek postoji oko 82 milijarde problematične imovine koju će trebati pokriti subvencijama.

Dio zvaničnika Evropske unije uvjeren je da će predlog Evropske komisije do konače verzije biti razvodnjen. Ako predlog prođe, jedna od mjera koja bi trebala preživjeti je zabrana banaka da špekulišu svojim vlastitim sredstvima, po uzoru na mjeru koju je prihvaćena u SAD-u.

Među 18 banaka obuhvaćenih PwC-ovim izvještajem su velike evropske banke BNP Paribas , Societe Generale i Deutsche Bank, britanske banke Barclays i Royal Bank of Scotland te evropske podružnice nekih velikih američkih banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *