Raiffeisen zaključio tromjesečje s gubitkom zbog problema u Ukrajini i Mađarskoj

Dodajte komentar

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u četvrtak da je treće tromjesečje zaključila s gubitkom a teret su bili problemi u Ukrajini i Mađarskoj. U razdoblju od jula do septembra RBI je zabilježio konsolidovani gubitak od 119 miliona eura. U prethodnom su tromjesečju ostvarili konsolidovanu dobit od 183 miliona eura, pokazuje poslovni izvještaj.

U Ukrajini je bančin gubitak prije oporezivanja u trećem tromjesečju porastao na 116 miliona eura, s 13 miliona eura koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca, zbog tamošnje političke situacije i pada vrijednosti hrivnje. Povećane su rezervacije za moguće gubitke i otpisana nematerijalna imovina u iznosu od 31 miliona eura.

U Mađarskoj je banka u trećem tromjesečju stavila na stranu 205 miliona eura za pokrivanje očekivanih troškova zakona prema kojemu banke moraju klijentima vratiti preplaćene iznose deviznih kredita.

U Rusiji, najprofitabilnijem pojedinačnom tržištu RBI-ja, dobit prije oporezivanja pala je u trećem tromjesečju na 100 miliona eura, sa 127 miliona u prethodna tri mjeseca.

U slajdovima pripremljenim za telekonferenciju iz RBI-ja su ponovili da očekuju da će najnovije sankcije, s obzirom na kratkoročnu prirodu, tek “u ograničenoj mjeri uticati na poslovanje”. Riječ je o sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog navodne podrške separatističkim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini.

Banka je povisila prognozu rezervacija za rizike u cijeloj 2014. na 1,8 milijardi eura, sa do sada prognoziranih 1,5 do 1,7 milijardi eura, napominjući da bi se taj iznos mogao promijeniti u slučaju zaoštravanja krize između Ukrajine i Rusije.

Ponovili su ujedno da u 2014. očekuju gubitak, ne precizirajući tačno koliki, dok u 2015. predviđaju konsolidovanu dobit od nekoliko stotina miliona eura. Ne planiraju prikupljati dodatni kapital nakon što su početkom godine već prikupili 2,8 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *