Finansijski sporazum Hipotekarne banke i EBRD vrijedan 8 miliona eura

Dodajte komentar

Hipotekarna banka i EBRD su danas u Podgorici potpisali finansijski sporazum ukupne vrijednosti 8 miliona eura. Potpisivanjem ugovora o finansiranju, sa svojim dugogodišnjim partnerom Hipotekarnom bankom, EBRD je lansirala svoj regionalni PROGRAM TRGOVINSKIH OLAKŠICA (TFP) u Crnoj Gori kako bi podržala razvoj i diverzifikaciju privatnog sektora a Hipotekarna banka je postala prvi posrednik ovog programa.

Kreditna linija od 2,5 miliona eura obezbijeđena je za dugoročno finansiranje privatnih mikro, malih i srednjih preduzeća, naročito u ruralnim predjelima, dok je hipotekarni kredit od 2,5 miliona eura namijenjen za podsticanja oporavka stambenog tržišta odnosno podršku dugoročnom kreditiranju fizičkih lica za kupovinu, rekonstrukciju i adaptaciju stambenih objekata.

Pored toga, otvorena je TFP kreditna linija vrijedna 3 milliona eura čime će Hipotekarna banka, kao posrednik EBRD-a u Crnoj Gori, finansirati programe za jačanje spoljne trgovine. U okviru ovog programa, EBRD I Hipotekarna banka namjeravaju da unaprijede ekonomski rast, s obzirom da je proširenje trgovine važan način jačanja lokalne ekonomije.

Prilikom potpisivanja sporazuma potpredsjednica i direktorica za rizik u EBRD-u Betsy Nelson naglasila je da EBRD sa zadovoljstvom jača saradnju sa Hipotekarnom bankom i podržava realni sektor Crne Gore u sadašnjem izazovnom okruženju.

– Kroz ovo novo finansiranje podržavamo razvoj i diverzifikaciju privatnog sektora i činimo ga otpornijim na stalne rizike – kayala je Nelson.

Glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović, istakao je da je ovo vrlo važan korak u saradnji sa EBRD-om.

– Ove kreditne linije će nam obezbijediti dodatna sredstva za finansiranja većeg broja kompanija u Crnoj Gori, posebno van Podgorice, a što je veoma značajno imajući u vidu postojeće potrebe sektora mikro, malih i srednjih preduzeća. Osim toga, imaćemo šansu da istražimo nove segmente tržišta sa novim hipotekarnim kreditnim linijama i kreditnim linijama koje će olakšavati trgovinu – kayao je Yaimovi’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *