Najveća podrška Britanaca ostanku u EU u posljednje 23 godine

Dodajte komentar

Podrška Britanaca ostanku u Evropskoj uniji najveća je u 23 godine, pokazali su u srijedu rezultati ispitivanja javnog mišljenja, uprkos tome što antievropska Stranka za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) dobija na popularnosti.

Britanski premijer David Cameron, pod pritiskom UKIP-a i euroskeptičnih članova u svojoj Konzervativnoj stranci, obavezao se da će 2017. održati referendum o britanskom članstvu u EU ako konzervativci pobijede na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

No anketa koju je sproveo Ipsos MORI pokazala je da nešto više od polovine konzervativnih pristalica želi ostanak Velike Britanije u EU, što pokazuje da Camerona očekuje zahtjevan zadatak i da bi mogao izgubiti podršku ako se prema pitanju Evrope postavi pretvrdo.

Što se drugih stranaka tiče, 73 posto pristaša laburista i 82 posto onih sklonih liberalnim demokratima, manjem koalicijskom partneru u britanskoj vladi, zagovaraju članstvo u EU.

Suprotno tome, samo 11 posto pristalica UKIP-a, koji je početkom ovog mjeseca osvojio prva zastupnička mjesta u parlamentu u svojoj istoriji, želi britanski ostanak u uniji.

Ukupno 56 posto Britanaca podupire ostanak u EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *