Moody’s snizio kreditni rejting Rusije

Dodajte komentar

Rejting agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Rusije sa Baa1 negativno na Baa2 negativno.

Agencija je objasnila, prenose ruski mediji, da je „jačanje sankcija Rusiji već počelo da pokazuje negativno dejstvo na i bez toga usporeni tempo ekonomskog rasta, a takođe da podriva povjerenje potrošača i investitora“, što će voditi snižavanju kreditne sposobnosti u svim sektorima ekonomije.

Moody’s predviđa „postepeno, ali neprekidno, smanjivanje deviznih rezervi države“ izazvano otokom kapitala, teškoćama zajmoprimaca u pristupu međunarodnom finansijskom tržištu, a i padom cijene nafte.

U junu je Moody’s potvrdio kreditni rejting Rusije Baa1, ali nije izglede spustio na negativno.
Ruske devizne rezerve trenutno iznose 454,240 milijarde dolara.

Planirani odliv kapitala iz zemlje za ovu godinu je 90 milijardi, a od januara do septembra taj odliv je iznosio preko 85 milijardi, pa Centralna banka Rusije nije isključila mogućnost preispitivanja te svoje projekcije. Direktor Odjeljenja za dugoročne strateške prognoze Ministarstva finansija Rusije Maksim Oreškim, međutim, tvrdi da odliv kapitala neće biti mnogo veći od 90 milijardi dolara te da korekcija prognoze neće biti potrebna, prenose agencije.

Ruski budžet koncipiran je na cijeni nafte od 96 dolara, a ta cijena je prošle nedjelje pala daleko ispod 90 dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u Milanu izjavio da Rusija ima jedne od najvećih deviznih rezervi u svijetu i dva rezervna fonda od po stotinjak milijardi dolara te da se ima čime suočiti i sa padom cijene nafte i sa padom cijene rublje od čijeg se plivajućeg kursa neće odustati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *