Na pomolu "puding" revolucija

Dodajte komentar

Mladi Izraelci sve češće napuštaju rodnu državu i odlaze u Njemačku pre svega iz ekonomskih razloga.  Naime, ispostavlja se da su cijene životnih namirnica u toj evropskoj zemlji manje i za dvije trećine.

Prema pisanju “Vašington posta”, jedan mladi Izraelac, bivši vojni oficir, izazvao je nedavno buru reagovanja kada je objavio fotografije računa iz supermaketa Aldi u Berlinu na kojem je cijena popularnog čokoladnog pudinga za dvije trećine niža nego u Izraelu.

Dizajner aplikacija za mobilne telefone Noar Narkis je prije tri nedelje na internetu objasnio svoju odluku da ode iz skupog Tel Aviva i slijedi mlade Izraelce koji su emigrirali u jeftiniji Berlin. Narkis je na svom Fejsbuk nalogu ohrabrivao svoje sunarodnike da ga slijede, a kampanju je nazvao “Olim Le Berlin”, koristeći hebrejske riječi kojima se ohrabruje imigracija u Izrael.

Iako su Izraelci ljuti zbog činjenice da su cijene hrane mnogo niže u Njemačkoj, njih su takođe naljutili mladi koji napuštaju jevrejsku državu da bi se uselili u rodno mjesto nacističke partije i to posle dugog ljetošnjeg rata u pojasu Gaze.

Protest nazvan “Milki”, po izraelskom nazivu pudinga, je na Fejsbuku lajkovalo 17.000 ljudi. Objavljene su i slike Izraelaca koji drže poruke njemačkoj kancelarki Angeli Merkel sa natpisima da im da vizu, prenio je Asošijeted pres.

Izraelski televizijski kanali poslali su reportere u Berlin da jave kako tamo živi izraelska zajednica. Sve se to događa tri godine nakon velikog protesta stotina hiljada Izraelaca koji su zahtijevali niže cijene, stanove koje mogu da priušte i smanjenje jaza između bogatih i siromašnih.

Istovremeno, manje od 70 godina od kraja holokausta u kome je ubijeno šest miliona Jevreja, sjećanja su još uvjek živa posebno među velikom zajednicom preživjelih u holokaustu i onih koji još uvjek odbijaju da posjete Njamačku i kupuju robu iz Njemačke.

Izraelski ministar finansija Jair Lapid rekao je da se ne slaže sa metodom protesta ali razumije šta muči te ljude, koje je nazvao anticionistima, istakavši da misli da bi Jevreji trebalo da žive u Izraelu i da troškovi života “nisu jedino pitanje koje osoba razmatra kada odlučuje gdje da živi i po kojim vrijednostima”.

“Moj cilj je da obrazujem izraelsku vladu. Oni moraju učiniti Izrael atraktivnijim za mlade ljude”, rekao je “Puding Man”, kako su ga nazvali, u intervjuu za AP u Berlinu, istakavši da su ga hiljade Izraelaca zamolile za pomoć da dobiju vizu.

Izraelski ministar Jair Šamir, član ultranacionalističke partije Izrael naš dom, rekao je da žali Izraelce “koji se više ne sjećaju holokausta i koji su napustili Izrael zbog pudinga”.

Teško je međutim reći koliko Izraelaca zapravo živi u Berlinu privučeno jeftinom stanovima i zanimljivim načinom života, jer neki ulaze s pasošem drugih evropskih zemalja ili dolaze na ograničeno vrijeme. Procjenjuje se da ih ima od 3.000 do 30.000.

U praksi demografi kažu da je fenomen više simboličan i da je broj Jevreja iz Evrope koji se useljavaju u Izrael mnogo veći od Izraelaca koji idu u Evropu.

Vodeći demograf s Hebrejskog univerzitera u Jerusalimu Serđo Dela Pergola kaže da je iseljavanje iz Izraela značajno opalo posljednjih godina i da oni koji odlaze idu prvenstveno u SAD i Kanadu, a ne Evropu. U međuvremenu je u odgovoru na Milki revoluciju jedan od glavnih diskaunt supermarketa u Izraelu je snizio cijenu pudinga, ali su ostali artikli ostali skupi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *