Milioni eura mita u aferi Microsoft u Rumuniji

Dodajte komentar

Nekoliko rumunskih bivših ministara i poslovnih ljudi osumnjičeno je da su primili milione eura mira od distributera softwarea Microsofta, prema podacima istrage koju je proveo Bukurešt, prenose lokalni mediji.

Devet bivših ministara službeno je osumnjičeno u toj aferi, po antikorupcijskom tužilaštvu (DNA) koje je u petak zatražilo ukidanje njihovog imuniteta kako bi ih moglo krivično goniti. Optuženi su za prodaju uticaja, korupciju i pranje novca.

Istraga DNA odnosi se na ugovor o kupovini licenci američke kompanije Microsoft, koji je 2004. sklopila rumunska vlada s Fujitsu Siemens Computers, kompanijom koja se tada predstavljala kao jedini distributer tih proizvoda.

Svjedoci citirani u izvještaju tužiocva poslana parlamentu detaljno iznose kretanja više desetina miliona dolara ili eura mita isplaćenih članovima vlada od 2001. do 2012. godine i poslovnim ljudima, posrednicima u toj aferi.

Ministar komunikacija između 2008. i 2010. Gabriel Sandu primio je tako tri miliona eura i tražio 1,8 miliona dodatnih eura za favoriziranje dvije kompanije.

Dva poslovna čovjeka Dorin Cocos i Gheorghe Stefan dobili su 13 miliona eura ukupno 2009. za intervenciju kod demokratsko-liberalnog premijera Emila Boca i dva njegova ministra u korist tih kompanija.

Jedan od svjedoka citira ime sadašnjeg socijaldemokratskog premijera Victora Ponte koji je 2004. u svojstvu šefa vladinog nadzornog tijela olakšao Fujitsu Siemensu sklapanje ugovora s ministarstvom obrazovanja.

“U zamjenu za tu podršku, Fujitsu Siemens Computers obezbijedio je računarima sjedište Socijaldemokratske omladine” kojoj je Ponta bio predsjednik, tvrdi taj svjedok, ne navodeći je li Ponta intervenisao ili nije u korist te kompanije.

Ponta se branio od svake umiješanosti u tu aferu izrazivši spremnost da odgovori na pitanja tužiocaako ga se ikada bude prozvalo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *