Njemačka: Plata pomoćnika konobara 960 eura, niko neće da radi

Dodajte komentar

Njemačka je ozbiljno suočena sa problemom nedostatka pomoćne radne snage, jer svake godine sve manje mladih upisuje trogodišnje zanatske škole.

U vrijeme ručka osoblje restorana “Tauro” jedva drži korak sa brojem porudžbina. U jednom berlinskom distriktu Berg, restorani nude 800 mjesta, a vlasnik jednog od njih Gerd Spicer treba svu moguću pomoć.

Ali, na oglas za pomoćne radnike niko se nije javio posljednjih godinu dana.
“Situacija nije ništa bolja ni ove godine, pa smo ponovili oglas. Zbog ovakve situacije, morali smo da ponudimo nešto drugo, pa smo plate pomoćnika konobara udvostručili na 960 eura”, ističe Spicer, vlasnik “Taura”.

On je samo jedan od mnogih preduzetnika koji je morao da uvede takvu mjeru, jer se svake godine sve manje mladih ljudi prijavljuje za pomoćne radnike i obuku koja bi im omogućila napredovanje.
“Konobarisanje se smatra marginalnim poslom, ali potrebno nam je sve više konobara zbog turista, čiji broj raste. Većina tinejdžera ne voli ovaj posao, jer je težak”, kaže konobar Brajan Dilek.

Problem za ovakvo stanje je djelimično u jakoj njemačkoj privredi, koja traži nova radna mjesta, s jedne strane, i malom prirodnom priraštaju, s druge strane.

Podsjetimo, zvanični podaci iz nedavnih analiza pokazuju da širom Njemačke ima skoro 120.000 upražnjenih mjesta za šegrte što je 14.500 više mjesta nego 2013. godine kada je zabilježen najveći rast potražnje za pomoćnom radnom snagom u skorije vrijeme.

Taj problem djelimično je izazvan jakom ekonomijom Njemačke i niskom stopom prirodnog priraštaja, što za rezultat ima rast potražnje za pomoćnom radnom snagom, ali i smanjenje ponude radne snage

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *