Škotska danas odlučuje!

Dodajte komentar

Škoti danas izlaze na referendum o otcjepljenju od Velike Britanije, poslije trke zagovornika i protivnika unije, a ishod sa zebnjom iščekuje čitav svijet.

U Škotskoj će danas 4,3 miliona ljudi zaokružiti “da” ili “ne” na listiću na kojem će biti postavljeno pitanje: “Da li Škotska treba da bude nezavisna država?”

U međuvremenu, iz razloga vezanih za sopstvene interese ali i geopolitiku, velike sile od Pekinga preko Vašingtona i Moskve do Nju Delhija tiho se mole da Velika Britanija ostane jedinstvena i ne stvori “zarazni” presedan državnog rasparčavanja u nestabilna vremena, navodi Rojters.

Posljednje ankete pokazale su da su oni “za” i oni koji kažu “ne” otcjepljenju vrlo blizu jedni drugima, sa minimalnim vođstvom onih koji su za ostanak u uniji, kojih ima 51 odsto u odnosu na 49 odsto pobornika nezavisnosti, s tim da je podrška otcjepljenju juče porasla za jedan procenat, a podrška ostanku – opala za isto toliko.

Istovremeno, procjenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača, neodlučno njih oko 500.000.

Posljednjeg dana kampanje uoči istorijskog glasanja, obje strane su se utrkivale da u finišu ubijede neodlučne glasače da svoj glas daju baš njima, pa je tako premijer Škotske Aleks Salmond u pismu glasačima zatražio da podrže nezavisnost, poručivši im: “Hajde da to uradimo”.

“Probudimo se u petak ujutro prvog dana u boljoj zemlji. Probudite se uz saznanje – vi ste to uradili… ne dopustite da ova šansa proklizi kroz naše prste. Ne dozvolite im da nam govore da mi to ne možemo. Hajde da to uradimo”, napisao je Salmond u pismu glasačima.

S druge strane, lider kampanje “Bolje je zajedno” Alister Darling i bivši britanski premijer Gordon Braun predvodili su juče miting u Glazgovu “Voli Škotsku, glasaj ne”, a kampanju protiv nezavisnosti tokom cijele pretprošle noći sprovodile su liderka škotskih laburista Johan Lamont i liderka škotskih konzervativaca Rut Dejvidson.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *