Kamatne stope i na kredite i na depozite zabilježile pad u prošlom mjesecu

Dodajte komentar

Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na ukupno odobrene kredite je u julu 2014. godine iznosila 8,62%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 9,55%. Nominalna stopa je u odnosu na prethodni mjesec zabilježila pad od 0,02 p.p., dok je efektivna kamatna stopa zabilježila rast od 0,01 p.p na mjesečnom nivou. Na godišnjem nivou, nominalna kamatna stopa bilježi pad od 0,14 p.p, dok je efektivna kamatna stopa zabilježila rast od 0,17 p.p.

Kamatne stope banaka na novoodobrene kredite

Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na novoodobrene kredite u julu 2014. godine iznosila je 8,61%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 10,18%. Na mjesečnom nivou, nominalna kamatna stopa je zabilježila pad od 0,23 p.p, dok je efektivna kamatna stopa povećana za 0,13 p.p. Na godišnjem nivou nominalna kamatna stopa je zabilježila pad od 0,47 p.p, dok je efektivna kamatna stopa niža za 0,15 p.p.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija na ukupno odobrene kredite

Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija na ukupno odobrene kredite je u julu 2014. godine iznosila 21,31%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 26,11%. Na mjesečnom nivou prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa je zabilježila rast od 0,08 p.p, dok je efektivna kamatna stopa zabilježila pad od 0,01 p.p. U odnosu na isti period prethodne godine prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa je viša za 1,54 p.p, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa zabilježila pad od 0,99 p.p.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija na novoodobrene kredite 

Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija na novoodobrene kredite je u julu 2014. godine iznosila 21,12%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 25,79%. Na mjesečnom nivou, i nominalna kamatna i efektivna stopa zabilježile su pad od 0,64 p.p i 0,84 p.p. respektivno. Na godišnjem nivou, nominalna kamatna stopa je zabilježila pad od 1,38 p.p, dok je efektivna kamatna stopa bila niža za 1,79 p.p.

[box type=”success”] PREGLED SVIH KREDITA CRNOGORSKIH BANAKA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU. [/box]

Pasivne kamatne stope

Prosječna ponderisana pasivna efektivna kamatna stopa (PPPEKS) je iznosila 2,08% u julu 2014. godine i u odnosu na prethodni mjesec niža je za 0,10 procentnih poena, dok je na godišnjem nivou zabilježila pad od 0,84 p.p. PPEKS na depozite fizičkih lica iznosila je 2,57%, i u odnosu na prethodni mjesec niža je za 0,12 p.p, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine niža za 0,97 p.p.

Istovremeno, PPEKS na depozite pravnih lica iznosila je 1,42% i bilježi pad od 0,08 p.p. u odnosu na prethodni mjesec, dok u odnosu na isti period prethodne godine bilježi pad od 0,68 p.p.

[box type=”success”] PREGLED SVIH DEPOZITA CRNOGORSKIH BANAKA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU. [/box]

Bilten CBCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *