Evropljani se najopuštenije oblače za posao

Dodajte komentar

Dok u Mađarskoj dolazak u kratkim pantalonama na posao ne bi nikog pretjerano iznenadio, dotle bi u Indiji osoba koja bi se tako obukla bila procijenjena kao zabušant, za koga nema izgleda da će dostići neku rukovodeću poziciju, ukazuje zajednička anketa Rojtersa i kompanije za istraživanje tržišta „Ipsos”.

Ova anketa, kojom je obuhvaćeno oko 12.500 osoba iz 24 zemlje, je pokazala da su Evropljani najopušteniji kad je u pitanju oblačenje na poslu – samo je 27 odsto građana starog kontinenta izjavilo da na posao odlazi u poslovnom odijelu ili nekoj drugoj prikladnoj odjeći.

Najliberalniji su Mađari, od kojih svega 12 odsto za posao koristi odijela i sličnu prikladnu odjeću.

Među anketiranima iz Mađarske, 46 odsto je reklo da se na poslu mogu nositi i kratke pantalone, dok 56 odsto odobrava sandale i apostolke.

Najkonzervativnijim su se pokazali Indijci, od kojih 58 odsto nosi poslovno odijelo ili neku drugu prikladnu odjeću, a samo 24 odsto smatra da su i kratke pantalone u redu.

Takođe samo 21 odsto Indijaca odobrava sandale na poslu.

„Jasno je da se u svijetu ljudi više oblače u skladu s mjestom na kojem su i svojim položajem u društvenoj hijerarhiji, nego u skladu s vremenskim prilikama”, zaključuje Džon Rajt, potpredsjednik „Ipsosa”.

Četiri od deset anketiranih ističe da oni koji se opušteno odijevaju u njihovoj firmi nikad ne bi mogli da dođu do višeg položaja, a 66 odsto anketiranih da rukovodioci uvijek treba da budu prikladnije odjeveni nego njihovi podređeni.

Posle Indijaca, najkonzervativniji u pogledu oblačenja na poslu su stanovnici Saudijske Arabije, a na trećem mjestu su Francuzi.

Kad je u pitanju odijevanje rukovodećeg kadra, Šveđani su najliberalniji – samo 27 odsto smatra da je opušteno odijevanje prepreka da neko ostvari rukovodeću funkciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *