Umro “Ludi milioner”, bogataš koji živio skupljajući flaše

Dodajte komentar

Klaus Zaf, poznat i kao “Ludi Milioner je umro prošle nedelje od srčanog udara, u 62. godini života, na svom trećem medenom mjesecu, ostavivši ogromno bogatstvo koje bi najvjerovatnije trebalo da naslijede njegova supruga i kćerka. U vrijeme kada je umro njegovo bogatstvo je bilo procijenjeno na 10 miliona dolara, a njegova kompanija u ovom trenutku broji 600 zaposlenih.

On je osnovao firmu za preseljenja i tako zaradio 10 miliona dolara, ali uprkos svom ogromnom bogatstvu nikad nije živio kao milioner. Odabrao je da skuplja ambalažu na ulici i da živi kao podstanar.

Iako je njegova firma poslovala u čitavom svijetu i donosila mu milione, Zaf je skupljao plastične flaše, svoj novac neprestano dijelio drugima i kupovao u supermarketima kao i svaki prosječni građanin.

Posao sa selidbama započeo je 1975. godine, kupivši jedan stari kombi koji čak nije ni znao da vozi, pa je zaposlio vozače, a on je sam u početku iskrcavao i ukrcavao namještaj. Zbog svog socijalističkog pristupa u kome je isticao važnost kolektiva i brige za radnika, brzo je postao popularan i omiljen. Njegov moto je glasio: “Kompanija Zaf vlasništvo je njenih radnika“.

Uprkos svom ogromnom bogatstvu koje je stekao zahvaljujući kapitalizmu, ostao je vjeran svojim socijalističkim uvjerenjima. Tako je na ulazu u sjedište svoje kompanije postavio ogromnu Lenjinovu skulpturu u znak odanosti svom heroju i njegovoj filozofiji.

Svoja socijalistička uvjerenja je stalno isticao u vođenju kompanije koju je opisivao kao “mjesto na kom se svakodnevno liječe zablude o veličini“, a nazivao “zapadno-berlinskim kolektivom za selidbe“. Ipak, uprkos tim antikapitalističkim stavovima, postoje tvrdnje da je Zaf u vođenju kompanije zapravo bio diktator, kako prenosi Dejli Mejl.

Teško je te cifre povezati sa činjenicom da je Zaf trošio manje od 300 dolara mjesečno. U intervjuu prošle godine “Ludi Milioner” je rekao: “Ne treba mi novac, on čini ljude nejednakima. Previše je idiota okolo koji imaju novca, ne treba svijetu još jedan“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *