Rast crnogorske ekonomije manji od projektovanog

Dodajte komentar

Viceguverner Centralne banke Crne Gore CBCG Nikola Fabris ocijenio je da će crnogorska ekonomija do kraja godine porasti za dva odsto, što je manje od prvobitno projektovanog nivoa.

“Moje očekivanje je da će jesen donijeti nastavak tendencija koje smo imali do sada, a to znači da ćemo imati rast koji će biti blizu dva odsto, što je nešto niže od onoga što je bilo očekivanje na početku ove godine. U međuvremenu se desilo dosta faktora koji su negativno uticali počevši od poplava u regionu, rusko­ukrajinske krize koja se odrazila ne samo na nas nego i na naše najvažnije partnere. Generalno priliv stranih direktnih investicija, iako nije bilo aktivacije velikih projekata, biće na sličnom nivou kao i prošle godine”, rekao je Fabris u intervjuu za Atlas TV.

Prema njegovim riječima, industrija će sigurno biti u minusu. Sa druge strana, dodaje on, najviše je neizvjesnosti oko toga šta će se desiti sa turističkim prihodima.

“Vjerovatno da ćemo imati sezonu sličnu prošlogodišnjoj. Što se tiče deficita tekućeg računa platnog bilansa on će takođe biti na istom nivou kao i prošle godine. Budžetski deficit će biti značajno niži nego što je bio prošle godine tako da globalno gledano imaćemo rast, ali usporeni”, istakao je Fabris.

Upitan da li dobar avgust može nadomijestiti loš početak turističke sezone i da li se turizam kao značajna stavka loše odraziti na makroekonomske pokazatelje, Fabris kaže da za to postoje samo nezvanične procjene.

“Očigledno je da je dosta faktora uticalo negativno na turističku sezonu. Imali smo poplave u regionu koje su uticale na manji broj turista. Očigledno je da je avgust bio bolji od jula. Ostaje da se vidi da li će septembar moći da popravi situaciju a najave su da će septembar biti bolji ali mislim da je teško prognozirati bilo šta o turizmu dok ne dobijemo zvanične podatke za avgust. Moje očekivanje je da će to biti slično prošlogodišnjem nivou”, rekao je on.

Sa druge strane, ističe Fabris, ukrajinska kriza je negativno uticala na dolazak turista iz Rusije i Ukrajine. On podjseća da su turisti iz Rusije bili najbrojniji prethodne godine “što će se svakako negativno odraziti na turističku sezonu”.

“Međutim tu su svakako prisutne i indirektne posljedice zbog toga što je ukrajinska kriza direktno uticala na to da su razvijene zemlje uvele sankcije Rusiji. Rusija je odgovorila sa kontra-sankcijama što će uticati na sve usporeniji razvoj svih ovih zemalja. Zemlje EU su za nas vrlo važno tržište, vrlo važan pratner, a kada imate neke negativne trendove u EU oni će se preliti na našu zemlju i to je svakako jedan od razloga što ćemo ove godine imati ekonomski rast niži od onoga što je smo očekivali u startu”, dodao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *