Nova Mercedesova S klasa – luksuz na točkovima(foto)

Dodajte komentar

Aktuelna generacija Mercedes-Benz S klase, limuzine najvišeg ranga na tržište je stigla 2013. godine te postavlja vrlo visoke standarde kada je riječ o udobnosti i tehnologiji koja dočekuje vozača i putnike. Naravno, već je u planu i nasljednik koji je najavljen za 2018. godinu.

U razgovoru za portal autoexpress.co.uk glavni dizajner interijera u Mercedesu, Jan Kaul spomenuo je neke tehnologije i rješenja koja bi mogla pronaći mjesto u novoj S klasi. Vjerovatno najzanimljivije što je spomenuo bilo bi upravljanje pojedinim funkcijama kroz geste, pokretom. Kaul objašnjava kako bi bilo promašeno kontrolu gestovima uvesti za neke temeljne funkcije te da je na primjer sistemom navigacije daleko praktičnije upravljati glasovnim naredbama, ali postoje funkcije koje se nameću kao primjerene za ovakav inovativan način upravljanja.

Na pragmatičan način Kaul govori o rješenjima koja sigurno neće naći mjesta u novim Mercedesima jer jednostavno za njih nema potrebe, a kao primjer je naveo velike monitore koji se uvlače u kontrolnu ploču. Objašnjava to riječima:
“Vozač želi imati pristup ekranu čim uđe u vozilo, pa zašto on ne bi tamo i bio?”

Spomenuo je i veličinu ekrana koja prema njegovom mišljenju može biti i pretjerana te tako postaviti neke funkcije vrlo nisko i time ugroziti sigurnost vožnje.

Osim toga, Kaul je spomenuo mogućnost korištenja 3D printera za izradu elemenata interijera, a jednako tako je govorio o jednodijelnim sjedištima koja bi štedjela značajnu masu u odnosu na tradicionalno rješenje. Naravno, glavni cilj je stvoriti luksuznu unutrašnjost automobila koja bi Mercedesu vratila reputaciju za impresivna rješenja koja ostavljaju bez daha, a koju su dijelom preuzeli Audi (novim modelom TT), baš kao i Tesla Motors.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *