Od danas skuplja struja

Dodajte komentar

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem od danas je skuplja 0,94 odsto, pa kilovat sat košta deset centi sa obračunatim porezom na dodatu vrijednost PDV.

Nove cijene struje važiće do kraja jula naredne godine. Cijena struje će za domaćinstva porasti sa 9,91 cent na deset centi.

Cijene će kod ostalih potrošača priključenih na 0,4 kilovoltnu mrežu (kV) kod kojih se snaga mjeri, biti manje 1,74 odsto.

Kod potrošača priključenih na 35 kV struja će biti jeftinija 1,21 odsto, a kod potrošača priključenih na deset kV 2,14 odsto, odnosno na nivou distribucije smanjenje iznosi 0,01 odsto.

Struja je, prema prvobitnim projekcijama RAE, 1. avgusta trebalo da poskupi 5,69 odsto.

RAE je u skladu sa propisima o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa energetskim subjektima i njegovim korekcijama, donijela odluke kojima su utvrđene cijene korekcija nastalih u drugoj regulatornoj godini koje će se primjenjivati u trećoj, odnosno od 1. avgusta ove do 31. jula naredne godine.

Iz RAE su naveli da je, u odnosu na cijene koje su utvrđene u julu 2012. godine za trogodišnji period, za treću godinu regulatornog perioda došlo do smanjenja cijena kod svih kategorija.

Kod kategorije potrošnje domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem došlo je do smanjenja 7,9 odsto, a sa jednotarifnim 7,07 odsto.

Kod ostalih potrošača priključenih na 0,4 kV kod kojih se snaga mjeri cijena je smanjena 7,88 odsto, kod potrošača priključenih na 35 kV cijena je manja 13,14 odsto, a kod potrošača priključenih na deset kV naponski nivo doći će do smanjenja cijena 10,36 odsto, odnosno na nivou distribucije smanjenje iznosi 8,33 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *