Stres testovi ECB ruše grčku privredu?

Dodajte komentar

Grčki ministar finansija Gikas Hardouvelis smatra da Evropska centralna banka (ECB) u okviru stres testova koje će sprovesti usvaja ekstremno negativne scenarije, kao i da će, ukoliko banka bude tražila značajnije povećanje kapitala u grčkim bankama, to dovesti do problema sa likvidnošću i sa oporavkom ekonomije.

“Grčka privreda i njen bankarski sektor pod konstantnim su stresom već četiri godine, a ECB planira da taj stres dodatno poveća. Ukoliko bude insistirala na tome, to bi moglo ozbiljno da ugrozi ekonomiju koja je tek počela da se stabilizuje”, rekao je Harduvelis, a preneo grčki list Kathimerini.

Ministar navodi da će dva elementa stres testova biti posebno opasna, ukoliko ih ECB usvoji. Prvi se odnosi na smanjenje vrijednosti grčkih obveznica, koje su mahom u rukama stranih banaka i investitora, za 10 odsto prema osnovnom scenariju i 16 odsto prema negativnom. Drugi element tiče se odbijanja da se uzmu u obzir planovi restrukture koje su skicirale grčke banke, a koje je odobrila Evropska komisija i koji uključuju mjere za jačanje kapitala.

Hardouvelis je napomenuo da je Banka Grčke već sprovela sopstvene stres testove, zbog kojih su banke povećale svoje baze kapitala za osam milijardi eura. Drugačiji rezultat testova ECB ugrozio bi kredibilitet grčkog bankarskog sistema, rekao je ministar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *