Schaueble: Mir je važniji od ekonomije

Dodajte komentar

Nijemci bi morali mir staviti ispred ekonomskih pitanja i kad je riječ o sankcijama Rusiji i prihvatiti strože mjere, rekao je njemački ministar financija Wolfganga Schaeuble u intervjuu koji donosi Bild am Sonntag.

Evropska unija u petak je postigla dogovor o uvođenju prvih ekonomskih sankcija Moskvi pošto je s istoka Ukrajine, s područja koja drže proruski separatisti, srušen malezijski avion u kojem je poginulo 298 ljudi.

Njemačka je najjača ekonomija Evrope i lani je Rusiji prodala robe u vrijednosti od 36 milijarda eura, što je oko trećine ukupnog evropskog izvoza u Rusiju.

Njemački izvoz u Rusiju pao je u prva četiri mjeseca 2014. za 14 posto, a neke poslovne grupacije upozoravaju da taj trgovinski pad ugrožava 25 tisuća radnih mjesta u Njemačkoj.
“Ekonomski interesi nisu glavni prioritet. Glavni je prioritet osiguranje stabilnosti i mira”, prenosi list riječi ministra Wolfganga Schaeublea.
“Da njemački ministri počnu govoriti protiv sankcija zbog potencijalne štete za njemačku ekonomiju, to bi značilo da kancelarka Angela Merkel ima pogrešne ministre”, dodao je i ocijenio “Osim toga, erozija mira i stabilnosti bila bi najveća opasnost po ekonomski razvoj”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin vidi da rublja gubi na vrijednosti i da ruski proračunski deficit raste što je rezultat prethodnih EU-ovih zamrzavanja sredstava i zabrana putovanja za nekoliko desetina visokih ruskih zvaničnika, smatra Schaeuble.

Istraživanje časopisa Der Spiegel pokazalo je da 52 posto Nijemaca podupire strože sankcije čak i ako to znači ugrožavanje njemačkih radnih mjesta. Takvoj se odluci protiv 39 posto ispitanika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *