I Coca-Cola znala da pogriješi

Dodajte komentar

Prije 29 godina, tačnije 23. aprila 1985. godine Coca-Cola Company je, u želji da se prilagodi dolasku ‘novog doba’, promijenila svoju stogodišnju recepturu i na tržište izbacila proizvod New Coke. Taj potez pokazao se jednim od najgorih, ako ne i najgorim, u istoriji kompanije, jer su reakcije potrošača bile gotovo u cijelosti negativne.

Naime, kompanija Coca-Cola je 1985. godine pokušala promijeniti stogodišnju formulu s receptom koji je u sebi imao još veću količinu šećera. Takođe, New Coke je došao i s novim dizajnom, logotipom te velikom propratnom kampanjom, piše Businesinsider.

Iako navedeni potez možda zvuči s jedne strane naivan, kompanija je prije lansiranja novog ukusa radila testove, kako bi saznala isplati li se ovakav riskantan podvig. Potrošači su tokom slijepog testiranje mogli odabrati između Pepsija, ukusa dotadašnje Coca-Cole ili New Cokea, koje piće najviše preferiraju. Potrošači su tokom testiranja najčešće preferirali “novi ukus Cole”, međutim, očito je sentimentalna povezanost sa starim brendom u SAD-u imalo svoju ulogu, piše Time.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nadalje, lansiranje New Cokea 1985. godine je izazvao gnjev kod potrošača koji u kompaniji nisu mogli ignorisati. Bijesni telefonski pozivi potrošača i prijeteća pisma, njih oko 40.0000, su neprestano stizali na adresu sjedište kompanije u Atlanti. Tako je kompanija odlučila nakon tek 79 dana od lansiranja New Cokea na police vratiti originalnu Coca-Colu.

Zatim je prodaja originalne Coca-Cole naglo porasla zbog vraćanja na omiljenu ‘staru’ recepturu. Kompanija Coca-Cola je tako postala dominantni lider na američkom tržištu u prodaji gaziranih pića. New Coke se zadržao još neko vrijeme u trgovinama te je preimenovan u “Coke II” prije nego što je potpuno nestao s tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *