CBCG neće da joj DRI češlja sve izvještaje

Dodajte komentar

Centralna banka (CBCG) smatra da u izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj revizorskoj institucji (DRI) nije jasno precizirano u kojem obimu DRI može da sprovodi reviziju Centralne banke, te da se time narušava njena nezavisnost.

Vrhovna monetarna insitucija, kojom rukovodi guverner Milojica Dakić, traži od skupštinskog Odbora za ekonomiju da razmotri njen predlog da se u postupku utvrđivanja predloga izmjena Zakona o DRI donesu rješenja kojim bi se revizija DRI o poslovanju CBCG uskladila sa rješenjima relevantnog zakonodavstva EU iz te oblasti.

Odbor za ekonomiju danas treba da utvrdi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o DRI što je započeo prošle sedmice.

”Vijesti” imaju uvid u mišljenje CBCG koje je upućeno Skupštini gdje je detaljno obrazloženo sporno pitanje.

Član Senata DRI i predsjedavajući Radnom grupom, koja je pripremila nova zakonska rješenja, Branislav Radulović kazao je prošle sedmice poslanicima da su počeli da rade reviziju CBCG u skladu sa međunarodnim standardima i da nema nesaglasnosti između dvije institucije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema članu 4 važećeg Zakona o DRI, na čijem čelu je predsjednik Senata Milan Dabović, subjekti revizije su organi i organizacije koje upravljaju budžetom i imovinom države i jedinica lokalne samouprave, zatim fondovi, CBCG i druga pravna lica u kojima država učestvuje u vlasništvu.

CBCG je predložila Radnoj grupi da se njeno ime izbriše iz člana 4, a da se doda novi stav kojim bi se definisalo da DRI vrši i reviziju CBCG u dijelu njene operativne aktivnosti upravljanja, ne ispitujući njeno ostvarivanje ciljeva i izvršavanje funkcija.

Drugim riječima, to bi značilo da DRI ima pravo samo da revidira, na primjer, troškove CBCG (plate zaposlenih i drugi izdaci u njenom budžetu) dok ne bi imala pravo da se bavi kako CBCG upravlja državim novcem koji drži na računima stranih banaka.

CBCG smatra da bi se njihovim predlogom koji bi se našao u Zakonu o DRI taj akt uskladio sa relevantnim zakonodavstvom EU kojim se uređuje pitanje nezavisnosti vrhovne monetarne institucije.

Radna grupa napravila je izmjene člana 4 tako što je iz njega izostavila CBCG, ali nije prihvatila sugestiju vrhovne monetarne institucije da se definiše da DRI može da radi reviziju operativnih aktivnosti.

“Savjet CBCG je razmotrio predlog Radne grupe i konstatovao da ne sadrži neophodna ograničenja obima revizije DRI prema CBCG kojim bi se obezbijedilo poštovanje principa nezavisnosti”, navodi se u mišljenju CBCG.

Pozivaju se na Statut evropskog sistema centralnih banaka

Iz CBCG u mišljenju navode da su u januaru i februaru tokom pristupnih pregovora sa predstavncima EK razmatrali pitanje njene nezavinosti. Tada je, kako kažu, preuzeta obaveza da se izmijeni Zakon o DRI kako bi se ograničio obim revizije prema CBCG.

O tome su obavijestili Radnu grupu koja je radila izmjene zakona. CBCG se u obrazloženju pozvala i na Ugovor o funkcionisanju EU, Statut evropskog sistema centralnih banaka (ESCB) i Evropske centralne banke (ECB).

”U članu 7 Statuta ESCB i ECB je navedeno da nacionalne centralne banke u vršenju ovlašćenja ne mogu tražiti niti prihvatati instrukcije institucija, organa ili agencija Unije, niti od vlada država članica ili bilo kojeg drugog organa. Insititucije, organi, kancelarije ili agencije Unije i vlada država članica obavezuju se da će poštovati taj princip i da neće pokušavati da vrše uticaj na članove organa odlučivanja ECB ili nacionalnih banaka u izvršenju svojih zadataka”, precizirala je CBCG dodajući da Revizorski sud EU može vršiti reviziju ECB samo iz ugla operativne efikasnosti upravljanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *