Wašington aktivno priprema nove sankcije protiv Moskve

Dodajte komentar

Bijela kuća je navela u srijedu da Sjedinjene Države aktivno pripremaju nove sankcije protiv Rusije kao odgovor na njihove akcije u Ukrajini. 


Američki državni sekretar John Kerry je u srijedu ujutro otputovao u Ženevu gdje treba da se sastane s evropskim, ukrajinskim i ruskim kolegama na sastanku posvećenom rješavanju krize u Ukrajini. Bijela kuća je upozorila da bi te nove sankcije Moskvi mogle biti neizbježne.

“Aktivno pripremamo nove sankcije”, rekao je portparol Bijele kuće Jay Carney.

Carney je precizirao novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One da SAD očekuju da Rusija na sastanku u Ženevi pokaže da želi smanjiti napetosti na istoku Ukrajine, gdje se proruski separatisti sukobljavaju s vlastima Kijeva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je rekao kako je opravdano da ukrajinska vlada poduzme akcije kako bi obnovila red i zakon i pozvao je da to čini na odmjeren i odgovoran način.

Carney je rekao da je Kijev reagirao sa “suzdržanošću dostojnom divljenja” na destabilizirajuće akcije naoružanih proruskih separatista u zemlji.

Portparol je dodao da Moskva na tim pregovorima mora priznati da je ukrajinska vlada pokrenula ustavne reforme.

Nešto ranije je jedna portparolka State Departmenta podsjetila da SAD žele da se odmah prekinu ruske provokacije. “Aktivno ćemo nastaviti pripremati dodatne sankcije i druge mjere ako se ne može postići smirenje napetosti”, insistirala je i naglasila da su “oružan grupe koje podržavaju Rusi na istoku Ukrajine krajnje hitan prioritet”.

U petak su već SAD najavile sankcije šestorici zvaničnika Krima, jednom bivšem ukrajinskom zvaničniku kao i plinskoj kompaniji, osumnjičenima da prijete “miru i stabilnosti u Ukrajini”.

Taj talas sankcija se pridodaje američkim sankcijama kada su u martu zabranile izdavanje viza i zamrznule imovine pojedinim ruskim i ukrajinskim zvaničnicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *