Oligarsi: Skinite nas s crne liste

Dodajte komentar

Sin zbačenog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča zatražio je od Brisela da ga skinu sa “crne liste” sankcionisanih osoba u Ukrajini.

 

Aleksandar Janukovič (40), stomatolog po profesiji i biznismen Sergej Kurčenko (28), obojica „teški” više stotina miliona dolara, uložili su žalbu Savjetu Evropske unije zahtijevajući da ih Brisel skine sa „crne liste” sankcionisanih lica u Ukrajini.

Oligarsi, koji su ogromno bogatstvo zgrnuli za veoma kratko vrijeme, našli su se na listi koju je EU sastavila kao prvi talas sankcija uperenih protiv bivše vlasti u Kijevu, dok restrikcije uglavnom podrazumijevaju zamrzavanje imovine, piše Politika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prelazna vlada u Kijevu iznela je procjenu da je u protekle četiri godine iz državne kase pronevereno oko 70 milijardi dolara, zbog čega ispaštaju neke vitalne institucije, uključujući vojsku.

Vrtoglavi uspon Aleksandra Janukoviča naočigled masovno osiromašenih Ukrajinaca odvijao se pod snažnom zaštitom oca koji mu je omogućio sklapanje dilova koji su nerijetko bili nauštrb državnih preduzeća. Prema pisanju magazina „Forbs”, njegovo bogatstvo procjenjuje se na 540 miliona dolara i u samom je vrhu među ukrajinskim oligarsima.

Medijski i gasni tajkun Sergej Kurčenko bliskim vezama s bivšom vladajućom garniturom odavno izaziva podozrenje, a u ispitivanje njegovog slučaja uključio se i FBI. Kada ga je EU stavila na „mere” odgovorio je saopštenjem: „Ja sam iskreni ukrajinski biznismen. Spreman sam da dostavim svu neophodnu dokumentaciju i pomognem istrazi EU kako bih dokazao nevinost.”

Nedugo posle toga izgubio mu se trag, na isti način kao i većini onih čija su imena bila na „crnoj listi”.

Njih dvojica nisu prvi iz sankcionisane grupe koji su uložili žalbu na mjere Brisela. Ranije su to učinili bivši premijer Mikola Azarov i njegov sin Aleksej. Zastupanje svojih interesa Azarovi su povjerili njemačkoj advokatskoj kancelariji „Alber i Gajger” koja, prema pisanju medija, ima dobre kontakte u briselskoj birokratiji.

Linija njihovog lobiranja najvjerovatnije će se zasnivati na nedavnoj sudskoj presudi po kojoj sa druge crne liste – koja se odnosi na pripadnike tunižanskog režima – treba da bude skinut sestrić zbačenog predsednika Zine el Abidin ben Alija.

Očekuje se da će njemački advokati učiniti sve kako bi ubijedili sud da je slučaj Mikole i Alekseja Azarova identičan s predmetom rođaka tunišanskog diktatora.

Ako od Savjeta ne dobiju odgovor kakav priželjkuju, kako predviđa sajt „EU obzerver”, za svoja prava moraće da se bore na Evropskom sudu pravde u Luksemburgu. „Ovakva vrsta ulaganja žalbe je uobičajeni prvi korak pre pokretanja sudskog postupka.” Sankcije su uvedene nedugo po svrgavanju Viktora Janukoviča, koji se uz još 17 političara i njima bliskih poslovnih ljudi našao na „crnoj listi”. Kurčenko i Janukovič mlađi opisuju se kao kontroverzni biznismeni koji su „u Ukrajini premet istrage zbog umiješanosti u kriminalne radnje u vezi s pronevjerom državnih fondova i ilegalnim transferom sredstava van zemlje”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *