Hypo dobio još 750 miliona eura za sanaciju od Austrije

Dodajte komentar

Nacionalizovana austrijska banka Hypo Alpe Adria (HAAB) izvijestila je o dodatnoj državnoj pomoći u iznosu 750 miliona eura nakon što je država kao njezin jedini vlasnik na vanrednoj skupštini dioničara u srijedu odobrila odgovarajuće povećanje kapitala.

Prošle sedmice Hypo je najavio da će navedeni iznos primiti kao prvu tranšu hitne pomoći kako bi mogao pokriti potrebe za kapitalom i zaključiti poslovne knjige za 2013. godinu. Riječ je takođe o svojevrsnom osiguranju za prve ovogodišnje mjesece. 

Hypo je prošloga mjeseca objavio da će trebati dodatnih ukupno 1,43 milijardi eura kako bi sproveo otpise i sačuvao minimalni regulatorni nivo kapitala do septembra kada namjerava u “lošu banku” izdvojiti milijarde eura problematične imovine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zbog ponovnih problema s manjkom kapitala Hypo-u je Evropska centralna banka (ECB) prošle sedmice privremeno onemogućila pristup jeftinom finansiranju.

Ne uključujući najnoviju pomoć, Hypo je od izbijanja kriza 2008. primio 4,8 milijardi eura državne pomoći. Na samom rubu stečaja našao se nakon snažne ekspanzije na matičnom tržištu i na području jugoistočne Evrope a nacionalizovan je 2009. godine, podsjeća Reuters.

Sada pokušavaju prodati ogranke u jugoistočnoj Evropi dok će većinu preostale imovine, vrijedne oko 18 milijardi eura, prebaciti u lošu banku koju će nakon nekoliko godina ugasiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *