Za pet godina 25 hiljada radnika ostalo bez posla

Dodajte komentar

Prema analizi Saveza sindikata Crne Gore u poslednjih pet godina, tačnije od 2008. zaključno sa 2013, u toj drzavi je, čak, 25.000 radnika ostalo bez posla.

Danak su, pokazuje analiza te radničke organizacije, platili zaposleni u prerađivačkoj industriji i energetici gdje je najviše ugašenih radnih mjesta, dok je, s druge strane, u istom periodu zaposleno oko 30.000 radnika u oblasti ugostiteljstva i trgovine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bez obzira na ovu brojku, u SSCG su zabrinuti zbog gašenja radnih mesta u prerađivačkoj industriji i energetici jer, kako smatraju, bez razvoja te dve grane “nema napretka u državi”.

Bez posla radnici su ostali usled stečaja, prestrukturiranja i gašenja preduzeća”, izjavio je sekretar SSCG Vidak Ðuranović, dok je predstavnik Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Sandra Obradović potvrdila da je najveći broj zaposlenih bez posla ostao u industriji.

“Svjedoci smo talasa firmi koje su otišle u stečaj i ostalo je malo radnika koji rade u Boksitima, Železari, KAP-u i rudnicima. Imamo vrlo malo otvaranja novih fabrika u kojima se zapošljava mali broj radnika. Nemamo više giganata i samim tim smanjen je i izvoz države”, objasnila je Obradović koju ne iznenađuju podaci o broju novozaposlenih u trgovini i ugostiteljstvu zbog, kaže, ekspanzije u tim djelatnostima.

Akter

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *