Montenegro Airlinesu od pet fokera ostala dva

Dodajte komentar

Crnogorska nacionalna avio kompanija Montenegro Airlines MA koja duguje više od 69 miliona eura suočena je i sa ekonomskim problemom starenja dijela flote koji treba zamijeniti.

Riječ je o avionima tipa „foker 100“ koji su prosječne starosti 23,5 godine, što ih čini jednim od najstarijih aviona tog tipa u svijetu u operativnoj upotrebi, pošu Vijesti.

Od ukupno pet „fokera 100“ koji su proizvedeni od 1989. do 1992. već za desetak dana, u operativnom stanju ostaju samo dva.

“Foker” registarskih oznaka 40-A0L trajno je prizemljen još krajem 2011.

Novoimenovani izvršni direktor MA Živko Banjević kaže da je to “urađeno u skladu sa programom koji je propisao proizvođač”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Ovaj avion se ne koristi za kanibalizaciju (skidanje upotrebljivih djelova za ugradnju na druge avione istog tipa koji lete) i njegova prodaja na odgovarajući način je u razmatranju”, objasnio je Banjević.

Crnogorska aviokompanija je 31. decembra 2013. iz upotrebe povukla i prizemljila i drugi „foker 100“ registracijske oznake 40-A0K.

„Treći avion ovog tipa, oznake 40-A0T, biće povučen 1. marta“, rečeno je Vijestima.

Sa druge strane, MA raspolaže i sa tri moderna sviona tipa „embraer ERJ-195“ prosječne starosti samo četiri godine, ali samo jedan od ova tri aviona je vlasništvo kompanije.

Dva aviona su vlasništvo korporacije GECAS (General Electric Aviation Services) koja ih je na lizing na osam godina, iznajmila MA koji plaća rate za korišćenje, a po isteku lizinga, može ih eventualno otkupiti od GECAS-a.

Treći i najnoviji „embraer” oznaka 40-A0C MA je nabavio na finasijski lizing sa rokom otplate od 12 godina. Banjević je potvrdio da dva GECAS-ova „embraera” MA ne može prodati, ali bi se to eventualno, moglo učiniti sa trećim avionom jer „mogućnost otplate prije roka postoji kroz ugovor, što znači da bi se mogao opciono nuditi na prodaju”.

Banjević nije želio da saopšti koliko je MA do sada isplatio GECAS-u i bankama za tri nova “embraera”. (ND Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *