Tražile ne tražile, žene povišicu ne dobijaju

Dodajte komentar

‘Najbolji način da nešto ne dobiješ je da ne tražiš’, kaže naš narod. Mada, kada se radi o ženama i povišici, istraživanja kažu da će prije biti ‘Traži, ti ćeš platiti’.

Istraživanja pokazuju da zahtjev za povišicom ženi zapravo može da naškodi. Ovo iz razloga što kada žena zatraži povišicu ili veću početnu platu, mnogo su veće šanse da je dožive kao pohlepnu i zahtevnu, nego kada to muškarac učini. „Da biste tražili povišicu morate biti puni samopouzdanja, preuzeti inicijativu, nabrojati listu vaših dostignuća, morate se malo hvaliti, a čini se da ljudi ne vole kada žena to radi.“ – primjećuje Laura Kray, profesor na Berkeley’s Haas School of Business.

Mnogobrojne studije pokazuju da žene, generalno, rjeđe traže povišicu. Magazin Elle je objavio jednu studiju po kojoj 53%  žena nikada nije tražilo povišicu, naspram 40% muškaraca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Shirley Davis iz Društva za upravljanje ljudskim resursima ističe da žene čak ni ne misle da mogu da pregovaraju o početnoj plati, dok muškarci, sa druge strane, početnu platu vide kao ponudu o kojoj treba pregovarati. Žene su sklone da vjeruju da je takva ponuda konačna i da je mogu ili prihvatiti ili odbiti posao.

Iznenađujuće je da su u  vremenu u kome je, recimo, Marissa Mayer izvršni direktor Yahoo-a, a Hillary Clinton bivši državni sekretar SAD, žene i dalje u lošijoj poziciji u odnosu na muškarce u kancelariji.

„To je podsvjesno, većina šefova ni ne misli da žene ocjenjuje oštrije.“  – tvrdi Margaret Neale, profesor na Stanford University’s Graduate School of Business.

Premda istraživanja pokazuju da šarm u ovim situacijama može da pomogne, to sigurno nije rješenje. Kray smatra da je otvoren razgovor o ovom problemu najbolje rješenje. „Kada se zapitate ’Da li bih ovako reagovao da ispred sebe imam muškarca?’, na dobrom ste putu.“ – savetuje Kray. Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *