“Njemačko zlato vratiti u zemlju”

Dodajte komentar

Pošto su njemačke zlatne rezerve vraćene iz Francuske, treba u Njemačku dopremiti i sve ostale zalihe zlata iz Londona i Njujorka, zatražio je Filip Misfelder.

Nedjeljnik “Velt am zontag” objavio je u nedjelju da je Savezna banka prenijela u Njemačku 32 tone zlata iz Francuske i da će uskoro zatvoriti depo u Parizu. U Njemačku je do kraja 2013. prenijeto i pet tona njemačkog zlata iz trezora američke centralne banke u Njujorku.

Misfelder koji je opunomoćenik savezne vlade za transatlantske odnose nije prvi koji traži brzo vraćanje i drugih zlatnih rezervi koje Bundesbanka drži izvan zemlje. Ovi zahtjevi čuju se stalno iznova od kada je početkom 2013. centralna banka najavila da do 2020. namjerava da vrati 674 tone njemačkog zlata. 

To znači da bi se onda, zajedno sa onim što je već u domaćim trezorima, oko polovine ukupnih njemačkih zlatnih rezervi nalazilo u zemlji. Po poslednjim raspoloživim podacima, Njemačka ima 3.400 tona zlata, vrijednosti 133 milijarde eura. 

Veliki dio rezervi je u trezorima u Londonu i Njujorku. Zlato njemačke banke prenijeto je polovinom prošlog vijeka kao isplata za velike njemačke spoljnotrogovinske suficite.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Po navodima nedjeljnika “Velt am zontag”, zlato iz Francuske nije moralo da se pretopi, prije smeštaja u njemačke trezore. No, zlatne poluge iz Fed-trezora će, pod nadzorom njemačkih stručnjaka, biti pretopljene u skladu s londonskim zlatnim standardom. Zato je, kako navodi njemački list, prenos zlata iz Francuske bio jednostavniji.

Do kraja 2014. planirano je da se u Njemačku prenese 30 do 50 tona zlata iz Njujorka. Po navodima štampe, pretapanje poluga nije nužno, ali obezbjeđuje “najvišu provjeru kvaliteta”, nezavisno od postojećih metoda provjere ultrazvukom i rentgenskim snimanjem.

Do sada, po navodima Bundesbanke, nije bilo razloga da se sumnja u težinu i kvalitet zlata u trezorima u inostranstvu. Savezna finansijska inspekcija zahtjeva od centralne banke redovne provjere zlata koje drži u stranim zemljama. Predstavnici centralne banke su ranije u više navrata odbacili kritike o navodno nemarnom odnosu prema zlatnim rezervama, ističući da decenijama njemačko zlato stoji u prijateljskim zemljama, u trezorima uglednih banaka od povjerenja.

Početkom prošle decenije iz Velike Britanije je u Njemačku prenijeto 930 tona tamo pohranjenog zlata, da je ono precizno kontrolisano i da nije nedostajao nijedan gram. Nije objavljeno koliko će narednih godina koštati prenošenje zlata u njemačke trezore, provjere kvaliteta i eventualno pretapanje. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *