I najzaposlenijim sada treba odmor: Veća je korist nego da radite

Dodajte komentar

Ako pripadate grupi neumornih radoholičara i svaki slobodan dan tretirate kao ’dan u kojem se posao neće završiti’ pa još sve to umotate u osjećaj krivice, onda će vam trebati ovakve informacije.

Ono što treba da prihvatite, shvatite i naučite je da će vam slobodan dan ili nekoliko dana odmora donijeti više koristi nego kada biste to vrijeme uobičajeno radili. Praznici samo što nisu, pa je i pravo vrijeme da prihvatite činjenicu da morate na odmor.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prvo, odmor sigurno povećava produktivnost. Niko ne može biti usredsređen i pun energije za posao 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Time što se ’odvojite’ od posla, energiju usmjeravate na druge stvari i na drugačiji način i povratak redovnim poslovima će biti ’svježiji’, više ćete moći da uradite u jedinici vremena. Dokaz za to su sredine i kulture gdje zaposleni češće odlaze na odmore – podaci govore da su daleko produktivniji po satu rada. Tačnije, zaključak je da koliko radite, toliko treba i da odmarate. Pola pola. (Naravno, ukoliko kvalitet stavljate prije svega).

Relaksacija jednako kreativnost. Priznajte koliko vam se puta desilo da nemate rješenje za problem na poslu, a sjutrašnje jutro vam ga donese i to pod tušem? Ništa to nije neobično niti je naučni fenomen – za ovakve situacije kriv je hormon dopamin kojeg naučnici inače smatraju krivcem za kreativnost. A dopamin se luči kada se dobro osjećate i kada ste relaksirani. Zato, ako vaš posao traži kreativnost (a kreativan može biti svaki), priređujte sebi male i velike odmore i to tako da što više uživate. Dani koji slijede su prava prilika za relaksaciju.

Ako vam neko želi uspešnu i blistavu karijeru, onda vam mora poželjeti i kvalitetan odmor. Bar nekoliko dana ovih praznika provedite bez kompjutera, e-mailova. Provedite vrijeme sa porodicom i najbližima, odmarajte, pričajte o lijepim temama, smijte se i posao spakujte u posebnu fioku (što u glavi, što u radnom stolu). Kad se vratite, sigurno vam neće manjkati energije, ideja, motivacije i godina će početi u velikom stilu.

Srećna Nova godina!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *