Kako preživjeti prvu godinu na poslu

Dodajte komentar

Prvi dan, prva nedjelja, prva godina na novom poslu po pravilu znaju da budu poprilično teški i izazovni, pogotovo ako su vam to tek prvi koraci u karijeri.

Blog “Brazen Life” donosi nekoliko korisnih savjeta kako prebroditi dolazak na novo radno mjesto, odnosno “preživjeti” prvu godinu na poslu, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Imajte na umu da nećete uvijek biti “novi radnik”

Očekujte kako ćete u prvim danima i mjesecima u kompaniji biti testirani. Nemojte da se čudite ako vas zatrpaju poslovima koji vam nisu u opisu radnog mjesta jer to je zapravo kancelarijski ekvivalent inicijaciji. Međutim, ako primijetite da vas i nakon pola godine uvijek šalju po kafu, a već su tri nova čovjeka dobila unapređenje, vrijeme je da se zauzmete za sebe i svoju karijeru, i porazgovarate sa šefom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bježite od kancelarijskih tračeva

Učešće u tračevima i ogovaranjima po firmi, može nepovoljno da se odrazi na tok vaše karijere. Osim što oduzimaju energiju i uglavnom ne donose ništa pozitivno, nikad ne možete biti sigurni ko je “krtica” u kolektivu. Takođe, izbjegavajte one koji se vječito žale na posao.

Budite svjesni da uspjeh dolazi sporo, ali katastrofe se događaju u trenutku

U današnje tehnološko vrijeme neke nesmotrene greške na poslu mogu imati katastrofalan učinak i srozati vam karijeru. Dovoljno je poslati pogrešan imejl pogrešnim osobama ili javno objaviti na društvenim mrežama nešto što ne biste smjeli. Kako vam se to ne bi dogodilo posvetite veliku pažnju detaljima.

Budite nesavršeni i ponekad odustanite

Na početku karijere sigurno želite da se dokažete i izbjegnete neuspjeh, vezujući se pritom za zadatke i projekte za koje znate da vam idu. Ali, uspjeh može doći i iz neuspjeha. Niko nije savršen, pa je bolje usmjeriti se na razvoj, umjesto na savršenost. Drugim riječima, pokažite inicijativu i za nešto drugo. Takođe, nemojte da se bojite da odustanete od nečega. Ako ste shvatili da je neki vaš projekat loša ideja, ne trošite vrijeme na njega nego se posvetite nečem novom. Učite, rastite, idite naprijed, zaključuje se u blogu “Brazen Lifea”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *