Kako da u šefu otkrijete lažova?

Dodajte komentar

Pratite govor tijela – izraz lica i grimase, gestikulaciju, način na koji govori i otkrijte da li vam šef govori istinu kad obećava povišicu, slobodne dane ili priča o planovima firme u kojima ste vi upisani kao ključni igrač? Nijedan šef nije savršen (baš kao ni jedan čovjek). Ako sumnjate u njegovu iskrenost, ovi će vam znaci pomoći da otkijete da li laže.

Šefovi koji lažu često govore uopšteno i rečenice započinju sa ‘kao što znate’ i slično. Na taj način vješto izbjegnu dodatna pitanja, jer aludiraju da ste vi već upućeni u tematiku.

Kako bi zvučali što ubjedljivije, koriste što više superlativa i pridjeva. Tako, umjesto da kažu da je ‘novi projekat dobra zamisao’, opišu ga kao ‘fantastičnu ideju koja nije mogla biti bolja’.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kada lažu, šefovi izbjegavaju da govore u prvom licu, već se opredjeljuju za treće. Prije će reći ‘oni’ i pričati o ‘njima’, nego o sebi i svom timu. A, oni koji koriste bogatstvo psovki u rječniku takođe mogu biti varalice i lažovi.

Uhvatite ga nespremnog. Postavite šefu neočekivano pitanje na temu koja vam djeluje sumnjivo. Ovdje će vam statistika ići na ruku – samo četiri odsto ljudi su rođeni lažovi koji ne trepnu kad slažu. Vjerovatnoća da vaš šef spada u tu grupu je mala, stoga ukoliko vidite da se premišlja pošto ste mu postavili pitanje ili počinje odgovore sa ‘hmm…’ ili skrene temu, znajte da nije iskren.

Jedna od teorija govora tijela kaže da lažov skrene pogled kada govori neistinu. Ipak, mnogi psiholozi tvrde da, baš kada želi da vas obmane i slaže, lažov ulaže sav napor i gleda vas direktno u oči. U namjeri da djeluje ubjedljivo, često u tome pretjera. To je još jedan siguran znak da u vas bulji lažov.

Najsitnije promjene u izrazu lica mogu odati lažova, a ponajviše lažan osmjeh. Uostalom, uvjek gledajte oči – one mogu biti uplašene iako se ostatak lica smije. Njima vjerujte.

Obratite pažnju i na treptanje. Ukoliko se šef sprema da slaže, on će se usredsrediti na laž i manje će treptati. Nakon izgovorene laži, treptaji će biti učestaliji.

Vaš šef nije Pinokio i nos mu neće porasti svaki put kad slaže. Ali nesvjesno, u momentima kada je neiskren, trljaće nos ili uši (zbog naleta adrenalina šire se kapilari i uzrokuju svrab perifernih delova lica).

FBI stručnjaci na ispitivanjima najčešće gledaju u noge osumnjičenog. Stopala usmerena prema spolja ili ka izlaznim vratima mogu značiti da osoba želi da ode, dok noge koje su mirno spuštene sugerišu da njihov vlasnik želi da ostane. Ko je pogrbljen, ko izgleda kruto može djelovati kao da nešto krije. I šta još? Ukoliko grize usne, dira kosu, trlja ruke, nervozno se igra sa nakitom –  sve to može biti znak da vam nešto prećutkuje. Na sve to obratite pažnju kod svog šefa.

Istražujte, ali vjerujte svom instinktu. Vaš prvi utisak prije svih logičkih zaključaka je i više nego dragocjen. Uvijek imajte na umu kako ste se prvi put osjećali kad ste pomislil da vas šef laže. To može biti neprocjenjiva informacija. (bizlife.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *