Dojče telekom od Crnogorskog telekoma zaradio 192 miliona eura!

Dodajte komentar

Crnogorski telekom ostvario je profit od 9,9 miliona eura u prvoj polovini godine. Sa profitom iz ove godine većinski vlasnik Crnogorskog telekoma Mađar telekom je od 2005. godine, kada je privatizovao preduzeće, do danas imao neto dobitak od 192,6 miliona eura.

Ta suma je za 78,6 miliona eura veća od one koju je vlasnik Mađar telekoma, Dojče telekom, platio 2005. godine za kupovinu 51 odsto akcija koje je država posjedovala u telekomunikacionoj kompaniji.

– To što Crnogorski telekom ostvaruje profit, koji znatno prevazilazi cijenu koju je platio za većinski paket akcija, dokazuje koliko je bila pogubna i štetna ekonomska politika partija na vlasti, koje su profitna preduzeća prodavala po bagatelnim cijenama – ocijenio je predsjednik skupštinske komisije za kontrolu i praćenje postupka privatizacije Janko Vučinić (DF), ističući da je telekomunikaciona kompanija trebalo da ostane u državnom vlasništvu.

– Da je ostao u državnom vlasništvu, sa malim ulaganjima, imali bismo profitabilno preduzeće i prihod bi išao građanima i državi. Ovako imamo slučaj gdje se kapital iznosi iz zemlje, jer je vlasnik Crnogorskog telekoma strana kompanija – naveo je Vučinić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dojče telekom je najveći profit u Crnogorskom telekomu imao 2007. godine, od 40,4 miliona eura, dok se nakon te godine profit kretao od 28,6 miliona 2009. do 16,5 miliona 2011. Prije privatizacije, državni Telekom je prema podacima iz finansijskih izvještajima obajvljenih na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, imao profit od 15, odnosno 18 miliona eura.

Zbog privatizacije Telekoma, koja je imala i drugi dio, prodaju akcija manjinskih akcionara uz kontribuciju Vlade od po 30 centi, u Sjedinjenim Američkim Državama će se suditi trojici bivših direktora Mađar telekoma Tomašu Morvaiu, Eleku Štraubu i Andrašu Balogu pred porotom. Trojica Mađara se sumnjiče da su dvojici vladinih funkcionera i „sestri najvišeg vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom” isplatili 7,35 miliona eura mita prilikom privatizacije Telekoma. Dojče telekom je prošle godine zbog toga platio 95 miliona dolara u okviru nagodbe sa američkom Komisijom za hartije od vrijednosti.

– Prilikom privatizacije Telekoma preovladali su veći lični interesi korumpiranih moćnika, koji su zarad nekoliko miliona nanijeli štetu njenim građanima koja se može uporediti sa prirodnim katastrofama i od koje se ne mogu oporaviti ni mnogo veće ekonomije – zaključio je Vučinić.

U Crnoj Gori se „aferom Telekom” bavio anketni odbor u Skupštini, koji je bezuspješno pokušao da utvrdi političku odgovornost za korupciju prilikom privatizacije. Nakon više od deset sjednica i saslušanja mnogih svjedoka, među kojima je bio i premijer Milo Đukanović, predat je tehnički izvještaj o broju sjednica i saslušanih svjedoka.

Mađarski telekom je vlasnik 76,5 odsto akcija Crnogorskog telekoma.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *