Poljoprivreda: Uvozni lobi guši proizvođače

Dodajte komentar

Iako se tvrdi da Crna Gora ima potencijal za razvoj poljoprivrede, što je Evropa i prepoznala i dala instrukcije da se tome posvetimo, država je uradila malo na registraciji i zaštiti od prevelikog i nelegalnog uvoza hrane.

„Institucije su dužne da organizuju i da objasne proizvođačima što znači ulazak u Evropsku uniju i koji nas problemi očekuju na tom putu“, ocijenili su poljoprivrednici, piše Dan.

Tako se predsjednik proizvođača Zete Mladen Aligrudić nada da će poljoprivreda sada dobiti bolji tretnam.

„Da bismo se približili EU moramo uključiti struku i ojačati zadrugarstvo da bismo zaštitili sebe na tržištu. U špicu ponude pojedinih poljoprivrednih proizvoda imamo i najveći uvoz te robe iz okruženja, koja je često lošijeg kvaliteta od naše“, rekao je Aligrudić.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

On smatra da postojeći sistem onemogućava poljoprivredi da zadovolji sopstveno tržište, te da je nemoguće razmišljati o izvozu na evropsko tržište.

„Od ulaska u EU ne očekujem neku posebnu korist, jer trenutno proizvodimo samo rakije i vina više nego što je potrebno domaćem tržištu. Svega ostalog fali, a smatram da naša poljoprivreda mora prvo zadovoljiti sopstveno tržište, pa tek onda razmišljati o izvoznoj šansi“, ocijenio je Aligrudić.

Poljoprivrednici ocjenjuju da trgovinski lanci ne sarađuju s domaćim proizvođačima.

„Sada je velika ponuda domaćeg paradajza, a u jeku je njegov uvoz iz okruženja. Prvenstveno to rade neki marketi koji uvoze robu i bojkotuju nas“, istakao je Aligrudić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *