Preduzetništvo kao jedini spas – kako početi

Dodajte komentar

1. Prvo morate imati ideju. To ne znači da treba da izmišljate toplu vodu. Ako čujete ljude koji govore “jao vidji ove, pa to već postoji u svijetu” samo se osmjehnite i nastavite sa svojom idejom. Ako na nekom tržištu ne postoji eBay, zašto vi ne biste napravili “eBay”? Tako je nastao i Limundo. Da li su oni ludi što su to uradili? Ne. Oni su danas jedna ozbiljna i zrela kompanija koja zapošljava preko 50 ljudi. Dakle, nema potrebe da izmišljate toplu vodu. Ako na domaćem tržištu gdje želite da pokrenete biznis uvidite da nedostaje nešto što već postoji u svijetu, slobodno pokrenite takav biznis.

2. Morate biti optimistični i gajiti nadu. Svaki početak je težak. Mnogim uspješnim mladim kompanijama je trebalo dugo vremena da uspiju. Mnogima su govorili da nikada neće uspjeti pa su uspjeli. Dakle, optimizam, nada i strpljenje. Dovoljno je da sami vjerujete u ideju i uspjećete.

3. Odsustvo straha od neuspjeha i debeli živci. Da, dobro ste čuli. Većinu su pogrešno učili da se neuspjeh ne prašta. Na zapadu se neuspjeh podržava jer se tako uči na greškama i stvara se kult “ponovnog ustajanja”. Ako ne uspijete… pa bože moj. Niste uspjeli. Idete dalje. Probate da postojeću ideju adaptirate i nastavite dalje, ili pokrenete neki potpuno novi biznis. U novom biznisu ćete imati više iskustva i znanja šta ne treba da uradite ponovo pogrešno. Dakle, ne bojte se! Takođe, na početku “izbacujete” iz poslovnog života roditelje i prijatelje. Morate sa njima imati debele živce. Umiju (nesvjesno) da vas demotivišu i pokvare planove. Često umiju da “savjetuju” zaposlenje u državnim firmama. Odbijaju vjerovanje u bilo kakav privatni biznis. Jer to rade samo “kriminalci”. Možda zvuči surovo, ali ako na početku nemate podršku, nego vam samo odmažu, bolje je da ih “odstranite” iz svakog poslovnog apsketa i da gurate svoju priču! 

4. Diferenciran tim. Najvažnija stvar. Kako niko nema dovoljno kapitala, mnogi ne pokreću biznis. Ok, nemate kapitala, šta dalje? Nađite kvalitetan i izbalansiran tim. Nađite četvoro ljudi, od kojih se jedan ili dva partnera bave programiranjem, jedan dizajnom a jedan ekonomijom i marketingom. Tako ste smanjili troškove za 80% i pokretanje biznisa je još lakše.

5. Kapital je važan ali je u direktnoj korelaciji sa tačkom 4. Ukoliko nemate dovoljno kapitala da pokrenete biznis, naći ćete izbalansiran i diferenciran tim i tako smanjiti potreban kapital za pokretanje. U početnom periodu kada zafali kapitala za marketing ili neke dodatne investicije ne libite se da pozajmite od roditelja, prijatelja. Nisu to prevelike sume. Kasnije, možete prodati udio u firmi uz zadržavanje upravljačkih prava anđelima investitorima ili VC fondovima.

zverko.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *