Tokio najskuplji grad na svijetu

Dodajte komentar

Najskuplji grad na svijetu je prijestonica Japana Tokio, zatim slijede Luanda, Osaka, Moskva i Ženeva, objavljeno je u studiji konsultanske britanske firme “Merser”.

Među deset najskupljih gradova “Merserove” liste našli su se Singapur i Cirih koji dijele šesto mjesto, zatim slijede glavni grad Čada Ndžamena, pa Hong Kong. 
Evropski gradovi zbog pada vrednosti eura zabilježili su pad u odnosu na prošlogodišnju listu, tako da se francuska prijestonica Pariz našla ove godine na 37. mjestu što je za deset mjesta niže nego prošle godine.

London je pao sa 18. na 25. mjesto, Rim sa 34. na 42. , Atina sa 53. na 77. , Barselona sa 66. na 85. mjesto.

U studiji se navodi da je u zemljama eurozone najpogođenijim krizom, kao što su Grčka, Španija i Italija došlo do najvećeg pojeftinjenja, i to posebno nekretnina.

Dva najskuplja grada na američkom kontinentu Sao Paolo i Rio de Žaneiro, oba u Brazilu, našla su se na 12. i 13. mjestu, daleko iznad Njuorka na 33. mjestu, koji je najskuplji grad SAD-a.

Veliki broj gradova SAD zabilježio je rast na listi i to u prvom redu zbog jačanja dolara.

Čak dvadeset afričkih gradova se našlo u prvoj trećini liste i to prije svega zbog velike potražnje a male ponude kvalitetnih i bezbjednih stanova čije cijene dostižu ogromne sume.

Kao i prošle godine, najjeftiniji grad u svijetu je Karači u Pakistanu koji se našao na 214, posljednjem mjestu ” Merserove” liste, prenio je AFP.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *