Austrijske banke nervozno gledaju u Mađarsku

Dodajte komentar

Finansijska kriza u Mađarskoj iznijela je na vidjelo koliko je Austrija osjetljiva na razvoj situacije u susjednoj državi, s kojom ostvaruje značajnu trgovinsku razmjenu.

Bankrot Mađarske doveo bi do ogromnih rupa u bilansima mnogih banaka, dok bi recesija vjerovatno podstaknula rizične zajmove u toj zemlji, u kojoj većina austrijskih banaka već bilježi gubitke, javlja Tanjug.

“Nema sumnje da ukoliko se nešto dogodi s Mađarskom, u smislu proglašenja bankrota ili slično, to će značajno uticati na austrijske banke”, izjavio je dužnosnik koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti teme.

Taj izvor je naveo da izloženost austrijskih zajmodavaca, izuzimajući Bank Austriu, koja je dio italijanskog UniCredita, mađarskom dugu iznosi oko 26 milijardi eura, a oko petina tog iznosa nalazi se u državnim obveznicama.

Kamatne stope na austrijske državne obveznice porasle su u petak na najvišu nivo u posljednjih mjesec dana, a razlika između austrijskih i prinosa na njemačke obveznice povećana je prošle sedmice usljed zabrinutosti oko Mađarske. Austrijski zajmodavci, uključujući Erste group, Raiffeisen i Volksbank, najviše su izložene situaciji u Mađarskoj.

Austrija je tokom protekle decenija bila na trećem mjestu po broju investicija u Mađarskoj, iza Njemačke i Holandije, a do 2010. je imala skoro osam milijardi eura direktnih investicija.

“Nema alternative, već trebamo učiniti sve što je u našoj moći da ne dozvolimo da Mađarska bankrotira”, izjavio je drugi neimenovani dužnosnik.

Analitičar Raiffeisena izjavio je da ne vjeruje da je Mađarska dovoljno “samoubilački” nastrojena da dobrovoljno bankrotira prije nego što popusti i prihvati pomoć MMF-a.

Podsjetimo, agencija za ocjenjivanje kreditnog rejtinga Fitch Ratings snizila je u petak ocjenu mađarskog javnog duga s “BB+” na “BBB-” i tako svrstala tu zemlju u spekulativnu kategoriju.

Ta odluka je odraz “daljnjeg pogoršanja budžetskog okruženja” zemlje i njenih izgleda za rast, a ocjenu prate negativni izgledi i da zemlja ima 50 posto izgleda da za dvije godine padne još niže.

Fitch je zadnja od triju velikih rejtinških agencija koja je mađarski javni dug ocijenila kao visokorizičan.

Mađarska je već mjesecima u krizi, zbog čega je vlada teška srca morala pozvati u pomoć Međunarodni monetarni fond (MMF) i evropske partnere.

No pregovori s MMF-om i EU-om su zapeli: plan konzervativca Viktora Orbana da reformira centralnu banku prijeti neupitnoj nezavisnosti te ustanove, smatraju MMF, EU i Evropska centralna banka (ECB).

Zbog te krize je forinta, mađarska valuta, u četvrtak pala na dosad najniži nivo prema euru. U petak je opet neznatno porasla, pošto su ulagači izrazili nadu da će Mađarska dobiti novi paket međunarodne pomoći.

Prema procjenu Michaela Landesmanna, direktora bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije, Mađarska je uz Hrvatsku glavni kandidat za recesiju u 2012.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *