Švedska ukida porez na plastične kese?

Švedska vlada u novembru planira da ukine porez na plastične kese, koji je nakon uvođenja 2020. pridonio padu njihove prodaje u zemlji. Prema Vladinoj ocjeni, uvođenje poreza donijelo je i neke negativne učinke, s čime se ne slažu ekološke organizacije koje su izrazile zabrinutost zbog predloženog ukidanja.

“Uvjereni smo da građani mudro koriste plastične kese u svakodnevnom životu, stoga nema razloga da se dodatno oporezuju”, rekla je ove sedmice švedska ministarka za klimu Romina Pourmokhtari televiziji SVT, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Vlada je u saopštenju za javnost dodatno objasnila da u pogledu poreza, koji iznosi tri švedske krune (0,25 eura), uočavaju neke negativne učinke, poput visokih administrativnih troškova i povećane potrošnje alternativnih proizvoda poput papirnatih kesa. Prema njihovim riječima, proizvodnja ovih drugih može zahtijevati još veću potrošnju energije i vode.

Ova skandinavska država uvela je porez na plastične kese 2020. godine, a podaci švedske Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je to pridonijelo smanjenju prodaje plastičnih kesa u zemlji. Dok je prosječni građanin kupio 74 takve kese godišnje u 2019, taj je broj pao na 17 u 2022, znatno ispod cilja EU-a od 40 kupljenih kesa po osobi godišnje do 2025.

Vladina odluka dolazi samo sedam dana nakon što je desno orijentisana vlada, koja je prošlog oktobra preuzela vlast uz podršku krajnje desnih Švedskih demokrata, objavila planove za smanjenje poreza na gorivo. Navedene odluke već izazivaju zabrinutost švedske javnosti da nova vlada poduzima korake unatrag na ovom području nakon godina pionirskih švedskih napora u sprovođenju politike zaštite životne sredine i klime.

Kao odgovor na odluku švedske vlade, Agencija za zaštitu životne sredine i Agencija za upravljanje morem i vodama upozorile su da bi smanjenje ili ukidanje poreza moglo dovesti do porasta broja plastičnih kesa u prirodi. Istovremeno se povećava rizik da se cilj EU ne postigne na vrijeme.

“Porez na plastične kese pokazao je da su finansijske mjere učinkovit način usmjeravanja potrošnje”, stoji u saopštenju aAencije za zaštitu životne sredine.

SEEbiz

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.