Istorijski štrajk radnika tri najveća proizvođača automobila u SAD

Radnici tri najveća proizvođača automobila u SAD-u stupili su u štrajk. U fabrikama General Motorsa, Forda i Stellantisa rad je zaustavljen. Sindikat traži da se za njegovih 140 hiljada članova u sljedeće 4 godine plata poveća za 40 odsto. Zahtijevaju i manji broj radnih sati te usklađivanje rasta plata s inflacijom.

Prvi istovremeni štrajkovi protiv “detroitske trojke” proizvođača automobila, uključujući General Motors i Stellantis, matičnu firmu Chryslera, započeli su rano u petak nakon što se sindikat i firme nisu uspjeli dogovoriti o novim ugovorima.

“Ovako izgleda sindikalno ujedinjenje”, rekao je Mike Lester, pristalica štrajka koji radi za dobavljača velikih proizvođača automobila.

“To je organizacija. Mi smo (ovdje) kako bismo bili sigurni da Ford pošteno plaća svoje zaposlenike”, dodao je.

U četvrtak je izvršni direktor Jim Farley upozorio na sumoran scenario ako Ford pristane na zahtjeve sindikata za 40-odstotno povećanje plata, ukidanje sistema plata po razredima u sklopu kojeg su novi zaposleni plaćeni manje od veterana, kao i povratak na stari sistem penzionisanja.

“Prijedlozi sindikata UAW bi nas izbacili iz posla”, rekao je.

Ali, predsjednik UAW Shawn Fain rekao je da je Ford mogao da finansira bolje plate i beneficije za radnike da je ograničio otkup dionica i dividende dioničarima. Ford je izvijestio da je 2022. godine investitorima vratio 2,5 milijardi dolara.

Prema statističkim podacima, u posljednjih deset godina dobit proizvođača skočila je za 92%, na čak 250 milijardi dolara, što se vidjelo na platama uprave, koja je porasla za čak 40%. No s druge strane, satnica običnih radnika pala je za gotovo 20%.

Kad je počeo štrajk, Debbie Dingell, demokratska kongresmenka iz Mičigena bila je među istaknutim posjetiocima Fordove fabrike Wayne, gdje oko 3300 članova UAW sastavlja popularne SUV-ove Bronco i kamionete Ranger.

“Oni žele da vide prilagođavanja u skladu sa životnim troškovima. Rade na tekućoj traci. Rade na različitim nivoima, ali rade isti posao. Dakle, žele da se riješe po nivoima i žele sigurnost zaposlenja”, dodala je.

Fain nije isključio drastičnije akcije, kao što su veliki štrajkovi u cijeloj firmi, ako se dogovor ne postigne.

Jedan od pristalica radnika koji štrajkuju u fabrici, 38-godišnji veteran GM-a anonimno je rekao kako ne misli da će štrajkovi prestati sve dok proizvođači automobila ne popuste zahtjevima sindikata.

“Zaslužujemo ono što zarađujemo”, rekao je.

Hina

Check Also

Zatvaranje Evropske nedjelje mobilnosti 2023 u Crnoj Gori: Štedimo energiju zajedno

Od 16. do 22. septembra, dva grada u Crnoj Gori: Podgorica i Rožaje, uspješno su …

Leave a Reply

Your email address will not be published.