Nobelova fondacija podigla novčani dio nagrade na skoro milion eura

Nobelova fondacija saopštila je danas da podiže za milion švedskih kruna (oko 84.000 eura) novčani iznos nagrade, čime će ukupna nagrada po kategoriji dostići oko milion eura.

Za dobitnike Nobelove nagrade za 2023. godinu, čija imena će biti objavljena između 2. i 9. oktobra, ček koji ide uz nagradu sada će iznositi 11 miliona kruna (920.000 eura) što je najviša nominalna vrijednost (u švedskoj valuti) u istoriji dodjele Nobelovih nagrada, staroj više od 100 godina.

Iznos nagrade varirao je desetak godina u zavisnosti od razvoja finansija Fondacije. U 2012. godine Fondacija koja upravlja novcem koji je zavještao švedski pronalazač i tvorac nagrade Alfred Nobel, morala je da “stegne kaiš” da bi oporavila svoje finansije i smanjila je sa deset na osam miliona kruna. U 2017. godini već je mogla da podigne nagradu na devet miliona kruna, a zatim 2020 godini na 10 miliona.

Kada više dobitnika dijeli nagradu (za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, mir ili ekonomiju koja je najnovije ustanovljena nagrada) svako od njih dobija dio ukupnog iznosa po pojedinačnoj kategoriji.

“Krajem 2022. godine vrijednost tržišta kapitala u koji je Nobelova fondacija investirala dostigao je 5,799 milijardi kruna, odnosno oko 490 miliona eura”, napisala je Fondacija.

Alfred Nobel, pronalazač dinamita 1866, koji se od toga i obogatio, u testamentu napisanom u Parizu 1895. godine ostavio je najveći dio svog bogatstva na nagradu koja danas nosi njegovo ime. U to vrijeme poklonjena suma iznosila je 31,5 miliona kruna, što odgovara sadašnjoj vrijednosti od 1,8 milijardi kruna.

Beta

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.