STO upozorava na prve znake deglobalizacije međunarodne trgovine

Međunarodna trgovina ostaje globalizovana, ali se pojavljuju prvi znaci fragmentacije, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (STO) u svom novom izvještaju.

Geopolitičke napetosti već utiču na globalne trgovinske tokove, a fragmentacija međunarodne trgovine mogla bi da ugrozi ekonomski rast i razvoj.

Ideja deglobalizacije bila je izraženija od početka pandemije covida-19, koja je paralisala lance snabdijevanja iz Kine, i ruskog napada na Ukrajinu. Prema izvještaju francuske novinske agencije AFP, STO je primijetio da je rast svjetske trgovine već značajno usporen tokom globalne finansijske krize 2009. godine.

“U ovoj fazi usporene globalizacije, postavlja se pitanje jesmo li možda već u fazi deglobalizacije”, rekao je glavni ekonomista STO Ralph Ossa za AFP.

Njegov tim zagovara reglobalizaciju ili njeno ponovno intenziviranje.

“U sistemu međunarodne trgovine već postoje jasno vidljive pukotine”, naglasio je.

STO ovoga puta nije spominjao konkretne zemlje, no kako prenosi AFP, jasno je da se radi o sve većem jazu između Zapada s jedne strane i Kine i Rusije s druge strane. Rast trgovine između potonjih je oko šest odsto veći nego između Zapada i drugih ekonomija.

Kad bi se svjetska trgovina podijelila u dva bloka, najveće gubitke pretrpjele bi najmanje razvijene zemlje, upozorava STO.

Check Also

Erdogan pozvao Muska da izgradi fabriku Tesle u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je izvršnog direktora Tesle Elona Muska da izgradi fabriku …

Leave a Reply

Your email address will not be published.