Abazović: Zbog nelegalne sječe šuma izgubljeno preko milijardu eura

Na sjednici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije ocijenjeno je da je situacija u šumarstvu neodrživa i da takav sistem ne funkcioniše nigdje u Evropi. Razmatra se analiza dosadašnjih aktivnosti sprečavanja nelegalne eksploatacije šuma u Crnoj Gori sa konkretnim mjerama u narednom periodu.

Predsjednik Vlade i predsjednik Savjeta Dritan Abazović kazao je da je u borbi protiv nelegalne ekpsloatacije šljunka napravljen vidljivi napredak, što ne znači i da su sve manjkavosti eliminsane.

“U odnosu na februar prošle godini napravili smo ogroman napredak, što je rezurtiralo i urednim vodosnabdijevanjem primorja“, kazao je Abazović.

On je naveo da je potrebno isto uraditi i kada je riječ o zaustavljanju sječe šuma, gdje su procjene da je izgubljeno i preko milijardu eura novca.

„U prethodnoj godini podneseno je oko 100 krivičnih prijava kada je riječ o nelegalnoj sječi šuma. Većina toga nije uopšte uzeta u razmatranje. Ako ne budemo imali malo represivnije mjere teško da ćemo ljude otkloniti od toga“, kazao je Abazović.

Kaže i da su trenutno najviše napadnute u Beranama i Rožajama. Premijer je saopštio i da je spreman Zakon o šumama, koji bi trebalo bolje da uredi tu oblast.

„Ali nama trebaju brza i sprovodiva rješenja“, kazao je Abazović.

Dan

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.