Istraživanje: Većina Nijemaca smatra da se rad ne isplati

Većina državljana Njemačka vjeruje da se rad ne isplati, s obzirom na sve veća socijalna davanja, pokazuje istraživanje javnog mnjenja instituta INSA.

Prema anketi, 52 odsto ispitanih ne misli da se rad isplati, 40 odsto njih smatra suprotno, a osam procenata je odbilo da odgovori na pitanje.

Kako navodi dnevnik Bild, sa socijalnom pomoći i malo rada na crno, može se zaraditi više od nekog ko je stalno zaposlen i plaća poreze i doprinose za socijalno osiguranje, uključujući socijalnu pomoć za druge.

List navodi da je magacioner iz Bad Ojnhauzena na zapadu Njemačke dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje naknade za nezaposlene, prenosi Tanjug.

Na osnovu najnovije odluke njemačke vlade, ta pomoć će se od 1. januara naredne godine povećati za 61 evro i iznosiće za samca 563 evra mjesečno, plus troškovi stanovanja i zdravstvenog osiguranja, koje za korisnike socijalne pomoći pokriva država.

Dnevnik Bild je izračunao da zaposleni koji radi za minimalnu naknadu, što je trenutno 13,9 evra po satu, zaradi oko 2.000 evra bruto.

Nakon što mu se odbije porez, penziono i zdravstveno osiguranje i nakon što plati stanarinu i režije, ostaje mu oko 600 evra, što je samo malo više od naknade za nezaposlene.

Među onima koji smatraju da se odlazak na posao ne isplati, najviše je pristalica desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), navodi se u anketi.

Da se rad isplati smatraju birači stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Ministar finansija Kristijan Lindner je prošle nedjelje izjavio da pomoć za nezaposlene ne bi trebalo da djeluje obeshrabrujuće na one koji žele da rade.

Predsjednik najveće opozicione stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc, je istakao da oni koji odlaze na posao na kraju mjeseca moraju da zarade više nego oni koji primaju socijalnu pomoć.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.