BMW: E-automobili su barem jednako isplativi kao i konvencionalna vozila

Njemački proizvođač automobila BMW ne zarađuje manje novca sa svojim električnim automobilima nego sa svojim benzinskim i dizel vozilima, kaže šef Oliver Zipse.

On je u nedjelju predstavio prvo vozilo nove generacije.

Njihova proizvodnja je skuplja, troškovi su veći, ali “pretpostavka da su motori s uunutrašnjim sagorijevanjem uvijek isplativiji od električnih automobila potpuno je pogrešna”, rekao je Zipse o vozilu u “Neue Klasse” na izložbi u Minhenu.

“Sa svakim električnim automobilom danas zarađujemo, a to će biti još više slučaj s Neue Klasse”, rekao je Zipse: “Biće vrlo isplativ.”

Za razliku od svojih trenutnih modela, nova generacija vozila vidi kako BMW postavlja svoje električne automobile na platformu razvijenu posebno za e-automobile. Proizvođač automobila zamjenjuje vozila na sajmu IAA Mobility.

Prvi modeli imaju 30% veći domet i 30% veću brzinu punjenja te novi softver, a bit će lansirani od kraja 2025. godine.

Arhitektura vozila u potpunosti je prilagođena električnom pogonu, a kako je recikliranje svih komponenti predviđeno već u fazi razvoja, automobili su i ekološki prihvatljiviji, kažu u BMW-u.

Kao vozilo vizije, BMW nije predstavio SUV, već limuzinu srednje veličine veličine svoje trenutne serije 3, prenosi SEEbiz.

Međutim, prvi model nove klase bit će SUV, proizveden u novoj fabrici BMW-a u Debrecenu u Mađarskoj. Gotovo u isto vrijeme, drugi će model započeti s proizvodnjom u glavnoj fabrici u MInhenupočetkom 2026., nakon čega će uslijediti drugi automobili bazirani na istoj arhitekturi, rekao je Zipse.

Check Also

Erdogan pozvao Muska da izgradi fabriku Tesle u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je izvršnog direktora Tesle Elona Muska da izgradi fabriku …

Leave a Reply

Your email address will not be published.