Vrijednost evropskih „jednoroga“ opala po prvi put za deset godina

Ukupna vrijednost evropskih jednoroga, startap kompanija sa valuacijama većim od milijardu dolara, je opala po prvi put za deset proteklih godina, pošto viši troškovi finansiranja i volatilnost na berzama utiču na procjene njihovog kapitala, objavila je platforma PitchBook.

U prvom polugodištu, kombinovana procjena evropskih „jednoroga“ iznosila je 442,2 milijarde eura, podaci su PitchBook-ovog izvještaja za drugi kvartal ove godine – što je pad sa 446,3 milijarde eura, koliko su vredeli na kraju 2022. godine.

Budući da su značajno bliži izlasku na tržište kapitala od startapa u ranijim fazama razvoja, na jednoroge više utiču „pomjeranja“ u procjenama vrijednosti, ocijenili su autori izvještaja, uz napomenu da se investitori možda ustručavaju da učestvuju u rundama finansiranja u kasnoj fazi razvoja, jer smatraju da je malo vjerovatno da će u bliskoj budućnosti vidjeti pozitivne prinose na svoja ulaganja.

Kada je riječ o najupečatljivijim primjerima smanjenja procijenjene vrijednosti, PitchBook navodi kompaniju za dostavljanje Getir, koja je u aprilu procjenjena na 6,5 milijarde dolara – što je skoro upola manje nego prošle godine.

Takođe, Checkout.com je smanjiio svoju internu procjenu sa 40 na 11 milijardi dolara u junu dok je kompanija za upravljanje sredstvima Schroeders gotovo prepolovila procjenu vrijednosti platforme za digitalno bankarstvo Revolut, prenosi Biznis.rs.

Primijetno je i da se jednorozi ne pojavljuju nekadašnjom brzinom, ocjenjuju iz PitchBook-a, uz podatak da je u prvom polugodištu stvoreno samo pet novih, što je takođe uticalo na procjenu vrijednosti grupe koja je proteklih godina neprestano rasla a očekuje se da će se takav trend nastaviti do kraja godine.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.