Izraelski startapovi napuštaju zemlju zbog nesigurnosti i pada investicija?

Nedavna anketa izraelske neprofitne organizacije Startap Nation Central (SNC) pokazala je da skoro 70 odsto od više od 500 anketiranih startapova preduzima korake da premjesti novac, zaposlene, pa čak i svoje sjedište van Izraela.

Glavni razlog je politički spor oko reforme pravosuđa u Izraelu te neizvjesnost i rizici koji su vezani za ovu situaciju, prenosi CNN.

Osnivač i šef finansijsko-tehnološke kompanije Tipalti, Čen Amit, očekuje da će se oko 15 odsto njegovih radnika u roku od 18 mjeseci preseliti u inostranstvo.

Potpredsjednik za strategiju SNC, Ari Starsberg, smatra da su ulaganja u 7.000 izrealskih startapova u značajnom padu.

„Investicije u startapove su na godišnjem nivou pale za 70 odsto”, naveo je Strasberg.

On je rekao da je trend „zabrinjavajući”, jer – za razliku od SAD, gdje je pad investicija u startapove dobio suprotan tok – u Izraelu se ovaj negativan trend nastavlja, a samo u posljednjem kvartalu zabilježen je pad od 30 odsto.

Privatna ulaganja u izraelske startapove, uglavnom iz kompanija sa preduzetničkim kapitalom (venture capital), u prvih šest mjeseci 2023. iznosila su 3,9 milijardi dolara, što je najniže od 2018. godine, prenosi Tanjug.

Izraelski šekel je ove godine pao za više od pet odsto u odnosu na američki dolar, a investiciona banka Morgan Stanley, agencija za kreditni rejting Moodi’s, pa čak i zvanici izraelskog ministarstva finansija smatraju da bi reforma pravosuđa mogla da nanese ozbiljnu štetu ekonomiji ove zemlje.

Izraelski tehnološki sektor, kako multionacionalne kompanije, tako i domaći startapovi, ima oko 50 odsto učešća u cjelokupnom izvozu ove zemlje.

Tanjug

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.