Najveći strani investitori u Crnoj Gori i dalje Rusi

Najveći strani investitori u Crnoj Gori za period januar-maj ove godine su ruski državljani koji su investirali 52,5 miliona eura. Najviše novca su uložili u kupovinu nekretnina 28,9 miliona eura, u preduzeća i banke u Crnoj Gori 12,3 miliona eura, a u interkompanijski dug pozajmice svojim preduzećima u Crnoj Gori 13,2 miliona eura.

To pokazuju novi podaci Centralne banke o stranim direktnim investicijama.

Ovo potvrđuje da bez obzira na narušene diplomatske odnose između Crne Gore i Rusije, zbog ukrajinske krize i uvođenja sankcija Rusiji, ruski državljani i dalje u velikom broju dolaze u Crnu Goru i donose svoj kapital da investiraju. Da je tako, pokazuje i podatak da je Crna Gora za period januar-jun ove godine izdala 21,5 hiljada radnih dozvola strancima, od čega se na državljane Rusije odnosi 7.412 ili 34,3 odsto ukupnog broja.

Investitori iz Rusije imaju vrlo mali odliv investicija iz Crne Gore za razliku od drugih. Na investiranih 52,5 miliona eura ruski građani su u ovih pet mjeseci iz Crne Gore povukli 11 miliona eura, većinom kroz prodaju nekretnina za šest miliona.

Drugi po vrijednosti investitori su građani i preduzeća iz Srbije koji su investirali 48 miliona eura, od čega najviše u kupovinu nekretnina 26,1 milion eura, 10,5 miliona eura u pozajmice svojim firmama u Crnoj Gori i 8,2 miliona investicionih ulaganja u preduzeća i banke registrovane u Crnoj Gori. Investitori iz ove susjedne države su u istom periodu iz Crne Gore povukli 25,3 miliona eura, najviše kroz prodaju nepokretnosti 12,4 miliona eura.

Na trećem mjestu nalaze se investitori iz Švajcarske koji su za ovih pet mjeseci u Crnu Goru investirali 39 miliona eura. Oni su najviše ulagali kroz pozajmice svojim firmama u iznosu od 27,2 miliona eura, direktne investicije u kompanije i banke vrijedile su 6,6 miliona, a u kupovinu nekretnina 5,1 milion eura. Investitori iz ove zemlje su u istom periodu iz Crne Gore povukli 17,7 miliona eura, od čega najviše 10,5 miliona kroz prodaju smanjenje udjela u preduzećima i bankama registrovanim u Crnoj Gori.

(Opširnije u današnjim “Vijestima”)

Check Also

Erdogan pozvao Muska da izgradi fabriku Tesle u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je izvršnog direktora Tesle Elona Muska da izgradi fabriku …

Leave a Reply

Your email address will not be published.